2010. november 30., kedd

Ha fával fűtesz...

... akkor a hamut hová teszed?
Tavaly télen hagytam magam meggyőzni, hogy lúgot kell csinálni belőle.
Addig a szemben lévő erdőbe hordtuk ki, mint trágyát.
Majd a férjem unszolása miatt rákerestem, többek közt ezt a cikket is találtam:

A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Sokoldalú felhasználhatósága a háztartások nélkülözhetetlen részévé tette, hiszen a hamulúgot mosószerként, szappanként és fafestékként, magát a hamut trágyaként tudták használni. A 20. század vegyipara azonban teljesen kiszorította a fahamut, helyette szintetikus termékeket kínálva, amelyek a fahamuval ellentétben nehezen bomló, mérgező vegyületekkel terhelik a környezetet.
A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik, a termőföldre kiszórva azonban lúgossága nagyon gyorsan kiegyenlítődik, így mértékkel használva, nem kell tartani a föld ellúgosodásától. A mosáshoz használható hamu-lúgot a fahamu zubogó forró vízzel történő elkeverése során nyerjük, amikor is körülbelül 1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk. Ez az elegy egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik és a sárgás színű hamulúgot a le nem ülepedett szennyeződések kiszűrése után használhatjuk. Az erősen zsíroldó folyadék alkalmazható általános tisztítószerként, áztatószerként vagy mosószerként, magában vagy kis mennyiségű szintetikus mosószerrel elkeverve. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk szintetikus (lehetőleg) környezetbarát mosószerekkel. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolása az Alpok környékén hagyományosan szintén hamulúggal történt. A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták vagy lekefélték, így a több évszázados faházak is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzték, majd egy kendőn átszűrték. Egy másik recept szerint 30 dkg hamut egy zsákban, 10 liter vízbe lógatva, néhány órán keresztül állni hagytak. Citromhéj hozzáadása sárgás, kérgek, hagymahéj barnás árnyalatot eredményeztek.
A hamulúg elkészítése könnyű, felhasználása egy kis gyakorlattal szintén nem okoz nehézséget. A szintetikus mosó- és tisztítószerekkel ellentétben környezetünkre nem ártalmas, amely szempont egyre fontosabbá válik mindinkább elszennyeződő világunkban.
A hamulúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!
Benda Judit

Kertészet és Sz. 2000/31

A lényeg, hogy tiszta fahamu, kb.3-4 kg 10 liter forrásban lévő vízzel leöntve, pár napig áll, majd leszűröm.
Flakonokba töltöm, és ezzel mosok. Nem hittem benne, hogy tiszta lesz a ruha, de tiszta.
Előnye, hogy fertőtlenít, viszont a nagyfokú zsíroldó hatása miatt gyapjúcuccokhoz nem jó.
Ami szűrés után marad, az megy az erdőbe, de keveset tartunk egy dobozkában, mert nyersfa tisztítására szuper.
Vagy a számítógépasztalról az alkoholos filcet sikálás nélkül is lehozta.
Tulajdonképpen minden ódzkodásom ellenére nagyon elégedett vagyok vele.
Én színes ruhát is mosok vele, nem veszi el a színét.
Az ecet tökéletesen semlegesíti, úgyhogy én az öblítős flakonokba mindig teszek literenként egy-két evőkanál ecetet.
Az öblítéshez végül is elég lenne az ecet is, azaz az öblítőtartályba egy evőkanál ecet, de illatmentes lesz a ruha, én pedig szeretem az enyhe öblítőillatot.

6 megjegyzés:

 1. Ez az ecet az öblítőbe jó ötlet, mindjárt ki is próbálom:)

  VálaszTörlés
 2. Már nem szeretem az öblítőillatot, már natúr ecetet teszek csak az öblítőtartályba. Mosásonként egy-két evőkanálnyi 20% ecetet, esetleg almaecetet.
  Amihez ha igény van az illatra, jó minőségű illóolajból kell pár cseppet tenni.

  VálaszTörlés
 3. mi is fával azaz akáccal fűtünk és ez még nem jutott eszembe pedig évek óta ecetet öntök az előmosáshoz,mosáshoz öblitéshez ,öblitőt szinte nem is használok ,mert a folyékonynak megmarad egy enyhe illat .Amúgy mi a hamut v a kertbe v hóra szorjuk :-)

  VálaszTörlés
 4. Szappant is készítesz hamulúggal? Emi

  VálaszTörlés

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...