2010. december 5., vasárnap

Nem vagyok hajlandó... (átdolgozva)

...vagyonokat kiadni olyasmiért, aminél nincs minimális ár-érték egyensúly, illetve amit jelentősen olcsóbban de nem jelentősen gyengébb minőségben is meg lehet venni.
Például sosem vennék 6-700 forintos kiló árú mosóport. Kipróbáltam én is anno az Arielt, Amway mosóport stb. de annyira nem fogott meg a beharangozott minőség. Meg az Amway esetében az állítólagos környezetbarátság. Attól, hogy elmondják, meg rá van írva, attól még én nem fogok csak ezért 800-1200 forintot adni 1 kilóért!
(plusz van már környezetbarát mosó- fertőtlenítő és tisztítószerem, lásd lentebb)
Gyerekek ugyebár, foltos ruhák, foltok maradtak, nekem pedig erre a célra maradt a mosószappan.

Legutóbb az öblítőn akadtam ki. Eddig vettem a 4 literes jó illatú öblítőt, ami kevés ecettel plusz vízzel négyszeresére higítva pont elég illatos és lágy ruhákat eredményez.
Gondoltam, veszek egy erősebb illatú (Lenor, Silan, Coccolino) literes koncentrátumot, de rádöbbentem, az bizony 700 forint. A 4 literes amit eddig vettem az pedig 330. Há' ezt már mégsem! Nem fogok egy sz*ros öblítőért ennyit adni. A különbség pedig ami elenyésző, elég két kiló gyümölcsre akár.
És eszembe jutott, hogy azt a lélekig hatoló erős illatot, amit három saroknyiról lehet érezni, nem is bírjuk elviselni.

Persze mindenen nem lehet spórolni, van aminél figyelni kell a minőséget, pl. a ceruza a suliba. Akármilyen nem jó, a gagyit nem lehet kihegyezni, mert törik a hegy, vagy olyan halvány, hogy csak UV fénynél látszik :D
Így ceruzánál marad a kipróbált Herlitz minőség, csak meg kell találni hol olcsó. Ez nekünk egyenlőre a Tecsó.

Nem venném meg a rendkívül olcsó, de annál rosszabb növényi alapú Csízió pizza sajtot sem.
Hát b+ azzal étolajat kennék a pizzám tetejére!!
Vagy  növényi alapú tejszínhabot, ami szintén olaj.
Mondhatnánk, hogy egészségtelen az állati eredetű fehérje (?) de én úgy gondolom, hogy a benzinnel csírátlanított növényi olaj inkább káros.
Meg aztán a tej illetve tejtermék miatt nem kellett egy tehénnek sem meghalni, mint mondjuk a steak miatt, tehát vega-vonal is kilőve.

Ezek apróságok, de gondolja el mindenki, mikor megvesz a gyerekének egy műanyagból készült konyhapultot 8-10 ezer forintért, akkor ennyi pénzért kap kb. két homokozókészletnyi törékeny! műanyagot.

Vagy a babacuccok. Ruhák sok-sok ezer forintért. Csak mert gyerekméretben állítólag nehezebb elkészíteni. Lósz*rt. Könnyebb, mert hamarabb kész van. Nem kell egy nadrágnál métereket tolni a gép alatt, mint a felnőttnél. Azért drága, mert van piaca! Mert ha el lehet adni 10 ezerért, akkor miért adja a bolt kettőért??

Mert a gyerekeknek megveszik. Pedig minőséget - nem használtat- olcsóbban is lehet kapni, csak körbe kell nézni. De inkább megveszik, mert van rá pénz. Holott azt költheti az ember gyümölcsre vagy minőségi játékra is.
Vagy megveszik a benne lévő címke miatt ugye. Hát attól, hogy Adidas, attól még a legtöbbet Hongkongban gyártják, de az anyagot is, nem csak a ruhát.

A másik, aminél nagyon el vannak szaladva az árak, a babakocsi. 40-50 ezernél kezdődik a „minőség”, ami valljuk be elég sok pénz, és nem ez a plafon. Ma már átlag 100 ezret költenek a friss szülők babakocsira, mert mondván a gyerekemnek mindenből a legjobbat, belefér.

Számoljuk át kicsit a kelengyét:
Babakocsi       100.000                      30.000 ennyiért is lehet minden igénynek
                                                         megfelelő jót kapni
Ruhák             50.000                        15.000 nem kell feltétlen a Brendonban venni…
Kiságy            40.000                        20.000 de jó állapotú használtakat lehet venni 10-ért is!
Ágynemű        20.000                        5.000 Ááá 20 ezer?!? három méter kockára varrott anyagért?!? Ha 5000-ért megvarrom, akár fodrosra, akkor is csak a fele!


Játékok, cumik 15.000                        5.000 milyen játék a babának? Pár csörgő meg plüss? 15e?
Orvos, szülés     100.000                    amennyire nem szégyelled, hogy nem vagy hajlandó TE fizetni
                                          a Máltai nyaralását…

A két oszlop csak hozzávetőleges, mert mindkét irányba lehet még haladni, de így is jelentős a különbség. És az a gyerek sem jár rosszul,  akire kevesebbet költöttek, max. nem azt fogja megtanulni, hogy a pénz és a márka az egyetlen értékmérő.

Van ismerős, aki  5000 forintos akármilyen fogvédős cumit vett. 5000 forint, két deka szilikonért. A gyerekem meg nem is cumizik… Mert elvan anélkül is. És alszik. Egész éjjel. Cumi nélkül.
Persze van, akinek nem, és kell a cumi, de ne szaladjunk már el teljesen! Generációk nőttek fel nem-szilikon nem-fogvédős cumin, ép fogakkal! 
És nem az 5000 forinton vagyok kiakadva, mert valljuk be, nem annyira sok az, de akkor igen, ha pár grammnyi tök felesleges cuccért adtuk ki!

Vannak még persze tökéletesen felesleges baba és gyerekcuccok, amik nélkül szintén lehet élni, de ezt mindenki döntse el maga, mi kell a gyerekének. Kell annyira a zenélő forgó cucc, mint a fenekét rázó ízléstelen mikulás az anyóséktól? A huszonnyolcadik magától-játszó-játék vagy műkreatív akármi helyett inkább leülök vele építő kockázni? 

műkreatív: vasalható gyöngyről hallott már valaki? Biztos. És elgondolkodott már valaki azon, hogy a Kínából származó dolog mennyire lehet egészségkárosító, mikor a műanyag gyöngyöt vasalóval megolvasztjuk?

Elsőbabás szülők, akiket nagyon könnyű félrevezetni! Mint a nyugdíjasokat, akiknek mindegy csak olcsó legyen, aztán többet költ gyógyszerre a rossz minőségű kaja miatt.
Húú hát a babának a legjobbat mindenből! És egy lakás vagy ház beugróját vagy többhavi törlesztőjét kifizetik mert a babának mindent!

SZÉT KELL NÉZNI!

Ne hagyjuk, hogy a pénztárcánkban turkáljanak azok, akiknek egy szent van, a profit.
Meg kell nézni, a pénzünkért valójában mit kapunk, ha visszaalakulna azzá ami volt, mit is tartanánk a kezünkben. (babakocsi: 60dkg műanyag, 40dkg fém, 30dkg pamut, 20dkg szivacs= 100.000 ft ?!?)

És a felsorolást lehetne folytatni, de lényeg, sok iparágnak csak annyi a létjogosultsága, hogy elhitették az emberekkel, hogy ez nekik kell.
"Szépségszalon"-Ultrahangos zsíroldás. 10 ezrekért. Hogy ropitestű legyél??
Tudtad, hogy az ultrahangot azért alkalmazzák csak párszor a terhesség alatt, mert sejtromboló hatású? Nemcsak a zsírsejtet rombolja...
Tényleg elhiszik az emberek, hogy lehet fogyni úgy, hogy nem mozgunk de zabálunk? Majd leoldja az ultrahang??

Elhiszem, hogy sokan félnek, hogy le fogják nézni őket, ha nem Nike jel van a gyerek cipőjén, vagy a Lidl-ben veszi meg a tisztítószert, esetleg nem a kamaszruha-boltból öltözik, de ne felejtsük el, hogy magunknak éljük az életünk, nem másnak, és aki ezért lenéz, az ő maga is csak azt hiszi, hogy ez az ami értékessé teszi. Ami rajta van, vagy amibe a gyereke fekszik.

Persze, mindenki azt csinál a nehezen megkeresett pénzével amit akar, de hülyék azért ha lehet, ne legyünk :D Mert sok-sok iparág épül ám erre!!

És a lényeg, mint ahogy Frei Tamás nyilatkozta a Nők Lapjában: "Mióta láttam, hogy élnek az emberek Szomáliában vagy Libériában, szégyellnék valamiért értelmetlenül sok pénzt kiadni."

2 megjegyzés:

  1. Én sem szeretek értelmetlen dolgokért pénzt kiadni, de az is igaz, hogy vannak olyan dolgok amik kellenek, ha nem is extrém áron. A cumigondolatoddal nem teljesen értek egyet. Az én gyerekem nem cumizik, de ha már cumizik a gyerek, akkor igenis fogvédős legyen az a cumi, mert láttam régebben, (nagyfiam és öcsémék is) eltorzult fogsoru,nyitott harapásos gyereket, amit igenis a cumi formája okozott.
    De.. ilyen cumi 3-600.-ft/db. Még az Avent is 1200.-ft/2db.
    Kiságyból, babakocsiból akkor érdemes drágábbat venni, ha több pl.3 gyereket tervez az ember,hogy a 3.-nál is szép és biztonságos legyen. Bár én akkor is feleslegesnek találom..

    VálaszTörlés
  2. Igaz, ha sokat van a bébi szájában a cumi, akkor érdemes a fogvédős, de amikor írtam ezt a cikket, akkor hallottam férjemtől valakiről, aki 5000 forintért vett cumit. Nekem sem cumiztak, csak a második. Nem vagyok híve a "mindent cseréljünk évente, hogy divatos legyen" felfogásnak, csak az extrémen drága dolgok vásárlóit nem értem. Mármint akik az átlag keresetűek közé tartoznak.

    VálaszTörlés

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...