2011. május 15., vasárnap

Szappanízű répa boncolgatás

Kétféle sárgarépát lehet kapni. Van a "szebb", ami hibátlan, egyforma világos narancsszínű, és van a kicsit göcsörtösebb, szépségben kissé hátrányos helyzetű, de igazi répakinézetű répa. Az elsőként említett a szappanízű. Nyersen, főzve, salátába reszelve, mindenhogy.
Mióta nem rombolom cukorral az érzékelésem, sajna érzem az ilyeneket is. Vagy nem is sajnos, mert legalább könnyebb kiszűrni, mit nem kell megvenni.
A héten kétszer főztem levest, az első jó volt, csúnya répával, a másodikban ehetetlen a szép répa. Nem az első eset, de most legalább meg tudtam figyelni, hogy a szépnek tartott géncsoda a szappanízű.
Mi ennek vajon a lényege? Mutatós, de szar. Viszont ezt veszik le a polcról, ebből szednek, ebből kérnek a piacon, mert a külső a minden. Almával is megszívtuk párszor. A csodaszép, fényes egyformán hatalmas almák sokszor két nap alatt megrohadnak, míg a ráncos, ragyás, aprók, hetekig ugyanolyanok.
Ma a profit számít. Nagyipari szinten mindenképp. Nem az a lényeg, hogy szar, de megveszik, mert szebb. Igaz tartalmatlanabb, mert a génkezelés miatt a víztartalma is megnő, tehát répaáron vizet veszünk. Mint a húsnál. Gyorshízlalás, nagyobb vízraktározás az izmokban, erre antibiotikummal meg mindenfélével rásegítenek, mi meg csodálkozunk, hogy sápadt a hús, és a pörköltet nem kell felönteni vízzel, annyi kifő belőle.
No, melyik a szebb??

Vagy az antibiotikumos, papírhéjú tojás, aminek a csirkéje sem zöldet, sem földet nem látott. Kicsit lehet sárgább, mint a házi tojás, aminek a tojója "csak" kukoricát, búzát és zöld növényeket kapott.
Engem mondjuk nem nagyon érdekel, hogy a bolti, nagyüzemi tojás sárgább. Ezek után már ilyen csodarépát sem fogok venni.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...