2011. június 18., szombat

Befőzés és vitaminok

Azért terjedtek el a zselésítő befőző műcukrok, mert tévhitként él, hogy a gyümölcs főzés során elveszíti a vitamintartalmát.
Nem veszíti el. Csak a hőérzékeny vitaminok pusztulnak el, de az rövid idő alatt is elbomlik, hiszen a főzés mindenképp több, mint pár perc. A fenti linken, az egyik hozzászólásban pont a vitaminok érzékenységéről van szó.

Nézzük:
Ha rövid ideig főzöm, hogy vitaminosabb maradjon, akkor kell mindenképp bele valami, hogy meg ne buggyanjon. Hiszen a víztartalma magas marad, és könnyen "elindul".
Ha a vizet elfőzzük, és forrón rakjuk csíramentes üvegekbe, akkor nem is kell semmi!! tartósítószer.
Persze fontos még a vákuum képződés, ami szintén védelem.
Két lehetőség van, vagy a forrón fejreállítás, vagy a száraz dunszt. Szerintem az első egyértelmű, a másodikat mindenki ismeri, ha nem akkor íme:
Forrón betölteni az üvegekbe, tető rá, majd törölközővel kibélelt lavórba, jobb esetben hűtőtáskába tenni, és még pár nagyméretű törölközővel beburkolni, félretenni, pár napra elfelejteni, minél lassabban hűljön ki. Ez is vákuumgyártó technológia.
A gyümölcsnek van saját cukortartalma, ami egy természetes forma. Amíg ki nem találja valaki, hogy fecskendővel hogy lehet a gyümölcsbe cukros vizet tenni, hogy édesebb és nagyobb súlyú legyen, addig ez természetes cukorforrás. A héjaknak van pektin tartalma, ami sűrítő hatással bír, azt sem érdemes lehúzni, úgyis szétfő, mire a víz elpárolog.
Keverésmentes vízpárologtatás:
A megoldás a sütő, vagy a parázs az üst alatt. Ezt kihagyom, sokat kell vele foglalkozni.
A sütőbe szoktam tenni, nagyméretű lapos lábasban vagy magasabb falú tepsiben, minimumra állítva, a sütő ajtaja fakanállal kitámasztva, ez így kb.24-36 óra főzést jelent, úgy, hogy napközben megy a sütés, éjszakára kikapcsolom, becsukom, ilyenkor sűrűsödik. Majd másnap megint, nappal megy, estére ha elég sűrű, akkor üvegezem, ha nem, akkor reggel még egy kicsit járatom alatta a sütőt. Ezalatt az idő alatt kétszer-háromszor keverem át.
A sütő azért jó, mert minden irányból kapja a hőt, hamarabb párolog, és mivel nem csak alulról melegszik, nem fog leégni. A teteje sötétebb lehet, mint az alá eső rész, de az a pár keverés ezt eloszlatja.

Cukor nélkül még nem csináltam, bár évek óta a tizedét használom, mint az alapreceptekben előírt mennyiség. Idén azt sem.
Itt olvastam erről, ami megerősített ebben az elhatározásban.
Hiszen a gyümölcsöt sem cukrozva-mézezve esszük. A gyümölcscukor miatt pedig csak édesebb lesz, hiszen a vizet elfőzöm belőle. Sőt, van lekvár, amit kimondottan savanyún szeretek, pl. a sárgabarack. De a szilvalekváromba is szoktam citromot facsarni.:))

Fogok még erről írni, pár hét és lekvározok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...