2011. június 12., vasárnap

Farmertáska, kovászos kenyér és préselt sajt

A farmertáska magáért beszél, régóta várt a sorára, hogy elkészüljön. Első táskám, amit nem a babakocsi hátuljára kötözve akarok használni. Hátizsákot akartam, de egyszerűbbnek ítéltem ezt. A hozzáillő pénztárca/irattartó is elkészült, az első ilyen művem kicsit nagyra sikerült, ezért kellett egy jobban kézbe illő fazon.

A sajt pedig már vajkrém szerű étel kategória. A leírás az előzőekben megvolt, ma kiszedtem a prés alól, de pár teáskanál pluszban kicsöpögött savón kívül nem sok változás történt. Nincs csüggedés, mert ha nem is szeletelhető vékonyan, viszont kiválóan kenhető. Ízesítésében a lehetőségek korlátlanok, de ha csak az alap vajkrémeket vesszük, akkor lehet magyaros, fűszeres, snidlinges, petrezselymes, hagymás, satöbbi. 1 liter 150 forintos házitejből lett kb. 30 deka tömény, vékonyan kenve is laktató szendvicskrém. Nem utolsósorban nagyon fincsi.
Egy szelet házi, kovászos kenyérrel, egy kevés csírával és zöldségekkel igazi laktató és teljes tápértékű reggeli.





A kovászos kenyér pedig igazi kovásszal készül. Ez egy rendkívül bonyolult kelesztő anyag.
Három kanál liszt és 3-4 kanál langyos víz segítségével nokedli állagú tésztát keverünk egy magasabb befőttes üvegbe, mert fel fog futni, és vászonnal letakarva a konyha egy melegebb szegletében tartjuk. Minden nap hozzáadunk hasonló mennyiségű lisztet és vizet. Kikeverjük, visszatesszük érni. Mikor már láthatóan felfutott majd visszament, és kissé ecetes illata van, akkor jó. 1 deka élesztőnek kb. 10 deka kovász felel meg. Én a 2 kilónyi kenyérhez 8-10 evőkanál kovászt és 1/5 élesztőt keverek a következőképp: az egyéb liszteket (rozs, tönköly), korpát, magokat elkeverem, a közepébe rakom a kovászt, ebbe morzsolom a kis darab élesztőt, és 2-3 dl langyos vízzel e kovászt elkeverem. Ebbe kerül pont annyi liszt, amivel megindul a kelés. Cukor, méz, ilyesmi nem kell! Mikor megkelt, megkapja a többi vizet, és a sót, majd a többi lisztfélével készre gyúrom.
Ezután addig kelesztem, amíg meg nem kel. Ez a pici élesztő miatt nem több mint fél-1 óra.
Azért került bele ez a minimális élesztő, mert simán a kovásszal nagyon lassú a kelés. Nálunk nincs túl sűrűn idő 12 órás kelést kivárni. Így pedig cukorfélék nélkül is tökéletesre kel és sül.
A kovászhoz még annyi, ha már nem akarjuk etetni, mert elég, akkor a hűtőben eláll. Elővéve újra etethető, felhasználható. Ha pedig megfelezzük, és a felét rozsliszttel etetjük tovább, akkor rozskovászunk lesz, ami másfajta aromát ad a kenyérnek.

5 megjegyzés:

  1. Mindegyik klassz lett, és köszi a kovászleírást. :)

    VálaszTörlés
  2. Bocsi a megjegyzésért, de az igazi kovászos kenyér igazi kovásszal, élesztő nélkül készül és tönkölylisztből. Nem kell a kelésnek 12 óra, ha jó kovászod van, langyos helyen 2-4 óra alatt megkel a kenyér.

    VálaszTörlés

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...