2011. július 7., csütörtök

Lekvár cukor nélkül a gyakorlatban

Őszibaracklekvárt főzök.
Tegnap raktam a sütőbe, résnyire nyitott ajtóval, amit a lábos füle - a megfelelő ponton való elhelyezésével - támaszt meg.
Három órát sült, párolgott alaplángon, majd éjszakára ott maradt kihűlni.
Hűlés közben is párolog a víz belőle.
Most reggel ellenőriztem, a 20 cm átmérőjű lábos tegnap fél centi híján a peremig volt összemasszírozott barackkal. Most 3 centit visszahúzódott, még pici folyadék van a szélénél.
Viszont nagyon édes, mindenféle hozzáadott anyag nélkül.
Ha a gyümölcs elég édes, márpedig ez az, akkor nem kell cukor a lekvárba! A gyümölcsöt sem cukrozzuk meg fogyasztáskor igaz?

A tartósítás.
Ha szalicilt raksz bele, és levegőt kap, akkor penészedik vagy megbuggyan.
Azaz teljesen ugyanaz, mint szalicil nélkül.
Akkor minek is?
Azért, hogy felbontás után ne buggyanjon meg.
Ezt elkerülendő, kis üvegekbe kell rakni, amibe annyi kerül amennyit 3-4 nap alatt el is fogyasztunk.
Hűtőben eddig áll el a tartósítómentes lekvár kibontás után.
Egyébként ha az előzőleg leírt vákuumosítási szabályt betartjuk, akkor bármeddig elvan felbontás nélkül.

Csak bátran!

3 megjegyzés:

  1. Ez tök jó! Én nem is tudtam, hogy a szalicil erre való. :D

    VálaszTörlés
  2. A szalicil sima fűzfakéreg, mint az aszpirin. Alapból nincs vele gond, csak nagy mennyiségben gyomorvérzést okoz. A befőzésnél azért lehet használni, de ha jól csinálja az ember a vákuumozást és kis adagokban üvegezi be, akkor felesleges :))

    VálaszTörlés

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...