2011. július 16., szombat

A mi török kávénk

A miénk, mert kicsit eltér ám az igazitól.
Amit csak frissen őrölt kávéból készítenek, és együtt főzik a cukorral, ugyanis a csészében, a zacc miatt, már nem keverik.
Ha valaki cukormentesen issza, akkor persze nem tesznek bele ilyesmit.
Épp ezért, az ő főzőedényük max. két csészényit bír el, mivel mindenkinek más az ízlése, külön készítik a kávét mindenkinek.
Csészénként egy kanál kávét raknak a hideg vízbe, és ezt együtt főzik, közepes lángon.
Közben kívülről befelé kanalazzák a habot, hogy az befelé sűrűsödjön.
Majd az első forráskor leemelik a tűzről, és a habból szednek a csészékbe, hogy átmelegítse azt.
Ezután visszateszik a tűzre, és még kétszer felforralják, minden forrásnál leemelve pár pillanatra a tűzről.
findzsa, a csésze
Eztán megy a kávé a csészékbe, és fogyasztják.
Majd' elfelejtettem!
Pár csepp hideg víz, hogy a zacc lesüllyedjen.
Szóval ezt isszák, és a végén jósolnak belőle.
Állítólag olyanokhoz mennek szívesen kávézni, aki jól jósol.
Biztos érdekes tekinteteket kapnál, ha tejet kérnél ebbe, igaz?

Mindegy, az alap azért itt is hasonló. (Vízbe kávé, felforralás háromszor, de én átöntöm kancsóba, miután a zacc leülepedett, hogy ne úgy igyuk, és a kancsóból tölt aki inni akar. És minő otrombaság, este előre lefőzöm másnapra, ha elfogyott, és reggel csak melegítve iszom.)
De ki fogom próbálni pár lépését, főleg a habosat, és a csepp hideg vizet is.

Források:
Kávé akadémia
Gasztronauta

Bár az öcsém mindig megjegyzi, hogy "Nincs kávéfőződ? Majd Szülinapodra kapsz."
De nekem nem hiányzik.
Egy jó tésztagép inkább.:))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...