2011. augusztus 30., kedd

Fűszerek meg egyebek

A hétvégi menüben volt párolt-sült hal, nagynéném hozta.
Hozott hozzá sült hal fűszerkeveréket is, ami miatt megérett bennem ez a bejegyzés.
A benne lévő nátrium glutamát, azaz ízfokozó miatt sátán kategória.
Arról nem beszélve, hogy egyen illatú, és egyenletesre darált elegy.
Semmi izgalom.
Csak az egyenruhásított, egyéni jellemzőiktől megfosztott, uniformizált fűszerek.
Előhozhatnék hasonlatokat, de szerintem mindenkinek jut eszébe.
Lényeg, hogy minden bizonnyal egyszerűbb a főzés, sütés ezekkel, de inkább ne.
A nátrium glutamát nem veszélytelen.
Lehet, sosem lenne semmi bajom tőle, de egyrészt mikor valami apró-cseprő testi probléma adódik, a legritkább esetben gondol az ember a konzervekre, tartósított, és ízfokozott ételfélékre.
Az allergia is a legyengült immunrendszer betegsége, és mondhatjuk, hogy tíz-húsz-harminc éve nem volt ennyi, de talán nem is evett az emberiség ennyi iparilag előállított szart, mint manapság.
És a dolgok összeadódnak a szervezetben is, ha mindenben ez van, amit megeszik valaki, akkor az rengeteg feldolgozni való méreg a testnek. És nem csak ez az egyféle káros anyag van, amivel nap mint nap szembesül annak a szervezete, aki nem figyel oda az étkezésre.

Van valami, ami a természetben megvan, és van egy mondjuk ízfokozó hatása.
Akkor azt hirtelen mindenbe bele kell rakni, mert az ízesebb készételt fogják megvenni.
De ennyi már nincs a természetben, hogy a megnövekedett keresletet kiszolgálja.
Akkor kitalálunk egy gyártási folyamatot, egy vegyi anyagból, ami hasonló hatású, és nem öl azonnal.
Viszont rászoksz, kívánni fogod az ezzel készült ételt, mást már ízetlennek érzel.
Nem elhanyagolandó hatás a többletfogyasztás, azaz éhségérzetet okoz.
Milyen gáz, nem?
Étel, amitől éhesebb leszel.
Nagy üzlet nem?
Az elhízottaknak pedig lehet a fogyókúrás, diétás ételeket kínálni, csökkentett cukortartalommal, esetleg mű édesítőkkel, ami szintén a rossz kategória, csökkentett zsírtartalommal, de ízfokozóval.
És persze ha nem is ugyanaz a cég kínálja, de az ipari összefonódás sem cseng idegenül a füleknek szerintem.
A felszínen konkurens cégek egy kézben lévő vezetéséről beszélek.
Visszatérve az elejére, szerintem nem ördöngösség kikeverni egy-egy fűszerkeveréket, akár az alapján, ami a gyárilag ízfokozott keverékekben van.
Vegyük ezt a halak fűszerkeveréket.
Volt benne bazsalikom, kurkuma, koriander, mustármag, római kömény, cayenne bors, citromaroma, só, ízfokozó, rozmaring, gyömbér, meg ilyenek.
Szerintem az átlag háztartásban megvannak.
Ha nincs, akkor ilyen formában szerintem nem nagy dolog egyenként megvenni, max. több bevásárlásra elosztva.
A saját márkás termékek közt minden élelmiszerbolt félében vannak fűszerek is, azaz nem kell anyagilag sem belerokkanni a 20 féle fűszerbe.
És akkor jöhet a kotyvasztás, ki kell őket keverni.
Mivel nem tudtam az arányokat, csak úgy öntögettem.
A mustármagot-koriandert csak finoman adagoltam, mivel csípősek. Mozsárban összetörtem, de mindkettőből van őrölt változat is.
Cayenne bors helyett sima fekete borsot, római kömény helyett sima őrölt köményt, rozmaringot pedig kihagytam, lévén hogy nem volt itthon.
A citromaroma?
Nem is kérdés.
Citromlé, és a facsaróban maradt citromhús.
Raktam még bele tárkonyt pluszban, és ennyi volt.
A halat ugyan nem ettem meg, de nem emiatt, hanem sajnos zsíros volt.
A fűszerkeverék pedig milyen jól jött tegnap, mikor grillezett husinak csináltunk pácot, tejjel-fokhagymával, és ezt a keveréket használtuk.
A pácléből, mikor a husi kikerült belőle, szószt csináltam.
Kis tejszínnel, még két kanál fűszerkeverékkel, fokhagymával és liszttel.
Szóval meg lehet csinálni a gyári keverékek másolatát is, mindent lehet, csak kis munka befektetést igényel.
Ez az, amit a gyártók ki tudnak használni, azal, hogy majd ők elvégzik helyettünk.
Amivel nem lenne gond egyébként, ha nem mindenféle szemét adalékanyaggal raknák össze, amit meg akarnak etetni velünk.
bíbortetű/kármin színezék alapanyaga
Mert például a kármin mint színezék lehet, hogy jól hangzik ha elolvassa valaki a címkét, de az is csak egy tetűféle testnedve.
Milyen lenne, ha ráírnák a címkére, hogy "ausztrál tetűlé"-vel színezve?
Megvenné valaki?
Vagy megvenné, és azt mondaná, de hát nem is gusztustalan, hiszen a véreshurkát is megeszem.
Csak épp ott tudod, miből van, művérrel nem lehet.
Viszont kódszámok mögé, és hangzatos elnevezések mögé rejtve undorító üzleti húzás.
Azt megértem, hogy pénzt akar mindenki keresni, de rettentő gusztustalannak érzem, hogy megtévesztésekkel érik el a céljukat.
Ott a leveskocka és ételízesítő mizéria.
A századelői háztartások aktív részei voltak ezek a nátrium glutamáttal ízfokozott, mesterséges aromákkal és tartósítószerekkel dúsított nélkülözhetetlen termékek.
Vagy nem???
Hát nem.
Mi van a jó levesben?
Hús, zöldség, víz, fűszer és só.
Színezni lehet kis kurkumával, sáfrányvirággal (nénikétől vettem a piacon évekkel ezelőtt egy kis zacskó igazi sáfrányt, még van) a vöröshagyma héjával, ami rajta van ugye gyárilag a hagymán, a finom ízt pedig a sokféle és sok zöldséggel meg a husival érjük el, ha valaki nem vega.
Lehet tényleg sok mindenből egy- egy kisebb adagot rakni bele, ott a paprika, paradicsom, cukkini, borsó, répák, gumósok, satöbbi.
Ezek megadják azt az aromás, ízes levest, amit jóízűen meg lehet enni.
Leveskocka?
Mégis milyen leveshez nélkülözhetetlen?
Halászléhez?
Szerintem elég hozzá a hal is.
Pörköltkocka?
Füstölt kocka?
Hagyjuk már abba.
Nincs ennek értelme.
A lényeg, hogy nem nekem kell elhitetni, hogy jobb és egészségesebb az, ami natúr és természetes, hanem bizonygassa az, aki a szart akarja eladni, hogy ehető.
Én akkor sem fogom megvenni és megenni.
De még egy irányba elmennék kicsit.
Mindenki hallott szerintem a reklámok tudatbefolyásoló hatásáról. Lehet azt viszont nem tudja mindenki, hogy működik.
Az, hogy sokkal hangosabbak, villogó fényekkel és ritmusos zenével bírnak, az egy-egy lépcső a tudat befolyásolására.
A szex és menő életmód iránti vágy kihasználásáról nem is szólva.
Megvan ennek is a széleskörű irodalma, csak bátran kell kutatni, ha érdekel valakit.
A konyhájába pedig mindenki azt enged be, amit akar, de a kényelemnek mindig megvan az ára, akár egy bútorról, akár egy étel hozzávalóról beszélünk.

Egy cikk a kárminról, olyan kis kedves.
A gumicukrok, habcukrok, egyéb pirosas árnyalatú termékek színezéke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...