2011. augusztus 15., hétfő

Káposztás pogácsa

Nagyon egyszerű, kevés hozzávalóval készülő finom sós nasi.
Anyám látta a tévében vagy hol, ő rendelte, és mondta a receptet.
Ami az alábbi:
1,2 kg liszt
5 deka friss élesztő
2 dl tej
csipet cukor
3 tojás (ebből egy a kenéshez)
1 dl fehérbor (kihagyható)
25 dkg vaj, vagy zsír
1,5 kg fehér káposzta
1-1 evőkanál só, bors
És ha belefér az ízlésbe, akkor a kömény is jó bele, vagy rá a tetejére.

A káposztát lereszelem, besózom, fél órát állni hagyom, majd kicsavarva,egy-két kanál zsíron a borral felöntve, gyakran kevergetve puhára dinsztelem. A végén bőkezűen megborsozom, hagyom kihűlni.
Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos tejben.
Közben a lisztben elmorzsolom a 30 deka zsiradékot, belerakom a sót, borsot, káposztát.
Ezt eldolgozom, majd az élesztős tejben elkeverem a két tojást, és ezzel öntöm fel a káposztás keveréket.
Kidolgozzuk a tésztát, ha kell, rakunk bele még lisztet. A káposzta miatt változhat a liszt igénye a tésztának.
Meg is kell kóstolni, igény szerint sózni, borsozni.
Mi sokalltuk az egy-egy evőkanál sót, borsot, de végül kiderült, nem sok az. kell a káposzta miatt.

Aztán fél óra pihentetés-kelés, utána nyújtás, bevagdosás, tojásozás, szaggatás, melegített sütőben sütés.
És a lényeg:
EVÉS


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...