2011. október 8., szombat

Alap dolgok

A konyhai ténykedés, főzés rettentően sokrétű dolog, nagyon lehet az ételekkel, desszertekkel variálni, mindig új ízeket és trükköket belevinni, amitől egyénivé válhatnak alkotásaink.
Amiről írni akarok, azok az alap dolgok, azok elsajátítása.
Nagyon lényeges dolog ez, mert ha valaki az alapokat jól megtanulja, fel sem fognak merülni benne felesleges kérdések.
Igen, ki lehet találni, különböző fórumokon olvasgatva született meg bennem ez az írás, mivel azt látom, annyira felesleges kérdések íródnak, amik azt sejtetik, hogy sok olyan ember van, aki főzni egyébként tud, a háztartását is elvezeti, az alap fortélyokat meg nem ismeri.
Amik nem is igazán fortélyok, csak épp olyan alap dolgok, hogy mi a különbség a pite és a piskóta között, mitől lesz jó a pogácsa, mi oldja legjobban a zsírt, mivel lehet közömbösíteni a mosóport, satöbbi.
Nem recepteket fogok írni, keresgéljen aki arra kíváncsi, mindenki találja meg azt a forrást, ami neki hiteles és szimpatikus, én inkább arrafelé mennék, hogy ha tudja az ember, hogy a hiper-szuper öblítő mitől jó, akkor azt is felismerheti, hogy az a 150 forintos ecet is tudja ezt, csak megfelelő töménységűre kell higítani.
Tanuljuk meg, hogy a mosószer lúgos kémhatású, ahhoz savas anyag kell, hogy semlegesítve legyen.
Azért kell ez, mert a bőrünk viszont savas, tehát a lúgos mosószer károsítja a védőréteget, szárítja a bőrt.
Itt ki kell térni arra, hogy a szappan is lúggal készül, a zsírok elszappanosodásához arra van szükség ugyanis.
De míg a mosóporban oldatlanul van jelen, a szappanba oldott formában adjuk, és kölcsönhatásba lép a zsiradékkal, elszappanosítva azt, tehát nem a lúgot kenjük magunkra.
Visszatérve, ha mindenki figyelembe venné, hogy melyik vegyi tisztítószer milyen kémhatású, biztos nem fordulhatna elő, ami pár éve többször is volt, hogy kétfélét összeöntött valaki, hogy hatásfokot növeljen, és belehalt a keletkező gázok okozta sérülésbe (hypo+sósav=tüdő vége).
Azzal nincs semmi baj,hogy az emberek takarítanak, azzal sem, hogy nem szeretik mondjuk az ecet szagát, vagy túl gagyi nekik a citromsav, és megveszik a drágább de nem feltétlenül jobb szereket.
Hanem az, hogy ezek használatához nem kapunk megfelelő képzést.
Illetve nem veszik sokan a fáradtságot, hogy odafigyeljenek apró részletekre is, és tudatosan működjenek a takarítással kapcsolatos dolgokban is.
És a tudatoson itt kivételesen nem a környezettudatost meg ilyesmit értem.


Szóval én a receptjeimnél sem túl gyakran írom le az alap dolgokat, mondjuk a pite tésztát sem írnám le feltétlen, csak akkor, ha megváltoztatnék egy összetevőt vagy arányt benne, mert egyrészt feltételezem, hogy mindenki ismeri, aki pedig nem, az ezer meg egyféle leírást talál, ahol mindenki a saját képére formálta valami módon az adott alapreceptet.
Biztos rájött már aki olvas, hogy ez nem szimpla főzős blog, nem receptekből áll össze, nem a napi-heti menü a téma, inkább olyasmiket írok meg, ami számomra új, én változtattam meg az én ízlésem szerint, vagy újabb nézeteim szerint.
Kipróbálom, mi az a legkisebb mennyiség mondjuk barna cukorból vagy mézből, amivel még ehető egy süti vagy édesség, mi az amibe egyáltalán nem kell rakni, és odafigyelek arra is, hogy a liszt a víz segítségével többek közt cukorrá bomlik, tehát ha elég korán odateszem az élesztős vízbe a pár kanál lisztet, akkor is felfut,ha nincs benne cukorféle.

Persze hibázom is bőven, mert normális piskótát is maximum véletlen sütök, tehát én sem vagyok tévedhetetlen profi, csak esetleg tudom, mire kell még jobban odafigyelnem, ha el nem felejtem, de az biztos, hogy ezek fontos dolgok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...