2011. október 16., vasárnap

Illatok


A nagyipari vacak illatanyagokból és idegméregnek számító összetevőkből összerakott öblítőszerek és parfümök annyira elfedik a világ igazi illatait, hogy azokat vagy kevésnek, vagy büdösnek érezzük.
Már aki így van vele.
Mi közel egy éve nem használunk öblítőt, csak ecetes vizet, mert egyrészt fertőtlenít, antisztatizálja és lágyítja a ruhát, és azok mégsem ecetszagúak. Van mikor rakok az ecettel elkevert víz mellé illóolajat is, de ritkán, mert már nem hiányzik.
Ha kapunk ruhákat, és hála istennek elég gyakran kapunk, akkor azokat sokecetes vízben kimosom, mert az öblítőszagot nehéz már elviselni.
Viszont a mai öblítők olyanok, mint valami szuperragasztó.
Szinte lehetetlen megszabadulni tőle.
Négy-öt mosás után is annyira erősen érezhetőek, ami azért kérdéseket vet fel.
Mai gondolkodásommal kisbaba ruhákat csak ecettel öblítenék, főleg ha bármilyen bőrpírt, ekcémát, kiütést tapasztalnék.
De az átlag mai bébi is illatozik mint egy karácsonyfa.
Nem elég szegény bőrének a babafürdetővel való napi mosás, babatestápolóval való felesleges kenegetés, rosszabb esetben babaolajjal, még ott van ez a szagos vacak is.
Ez onnan jutott eszembe, hogy tegnap este Livire ráadtam volna egy kapott pizsifelsőt, de kidobtam a mosásba, mert annyira erős szaga volt.
Frissen mosva, öblítőnek ecetes vizet használva, erős, orrfájdító öblítőszagú volt.
Igen, belefájdul az orrom a szagukba.
A héten válogattam ruhákat, és nem vagyok egy királylány típus, de mentem folyamatosan kezet mosni, mert irritált a szaga.
Ez is sajnos egyfajta megszokás, amit amíg le nem vet valaki, azaz le nem szokik róla, addig kell neki.
Az öblítőmentes ruha olyan snassz.

Az illatok egyébként nagy hatással vannak a mindennapjainkra, az életünk minőségére, a viselkedésünkre.
Egy jól megválasztott igazi illat képes a hangulatot jó irányba befolyásolni, képes az ellazulást elősegíteni, vagy az alvás nyugalmát biztosítani.
A folyton forgolódó, fogzás miatt nyugtalanul alvó bébim ágyába cseppentett két-három csepp levendula illóolaj csodákat tesz.
Erről már írtam, most más megközelítésből nézem a témát.
Ha a jól választott, nem szintetikus úton előállított illat jótevő, akkor az ellentéte mit okoz/okozhat?
Vajon milyen irányba befolyásolja a hangulatot egy erős, szintetikus illat, ami a test melegével keveredve még intenzívebb hatást fejthet ki?
Ki gondolna az öblítőre, mikor rosszkedvű, állandóan "depis", nem tud aludni, ok nélkül ideges, vagy akár akkor, mikor megjelenik rajta egy kiütés, rosszabb esetben ekcéma?
Miért a "szenzitív" öblítőhöz nyúlnak inkább, minthogy teljesen kiiktassák?
Miért félnek az ecettől, akik nem merik használni, vagy elkezdik, de feladják pár alkalom után, mondván, hogy büdös?
Meg lehet ám szokni, töményen ugyan orrfacsaró az is, de legalább nem hangulatot befolyásoló idegméreg.
Normál esetben az ember takarításnál felvesz egy gumikesztyűt, ha mondjuk fertőtlenít, akkor lehet arcmaszkot is kötni, esetleg egy sálat, ha annyira zavaró az az ecetszag, de a tömény zsíroldószerek hatóanyagairól is esett már szó ebben a blogban, amit vegyipari jártasság nélküli személynek el sem adnék jó szívvel.
A szappanok kapcsán is gondolkodtam erről, hogy ami nekem kellemesen illatos, egy öblítős-parfümös emberkének miért gyenge illatú? A válasz megvan, ettől még nem fogom teletenni a szappanokat szintetikus illatokkal.
Például bármennyire kedvelem a gyöngyvirág illatot, el nem tudom képzelni, mi van a gyöngyvirág illatban, mitől lesz olyan illatú, ha a gyöngyvirág egy erősen mérgező növény?
Mitől lesz bőrre kenhető a belőle kivont illatanyag?

Kérdések vannak, rengeteg.
Kinek van még?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...