2011. október 30., vasárnap

Jó bornak nem kell cégér...

...jó levesnek pedig maggiknorrizé.
Tudom, volt már hasonló írásom, de nem tehetek róla.
Mikor levest főzök, muszáj, hogy eszembe jusson, mekkora polcrendszerek vannak egy-egy üzletben, ahol csak levesporok, kockák, ételízesítők és fűszerkeverékek vannak.
Ezek mind felesleges dolgok, és van nélkülük élet.
Sőt, irreális, hogy a mai kor embere telepakolja a bevásárlókocsiját ilyen cuccokkal és szórja meg önti az ételekbe.
Ízesebb lesz?
Csak illúzió.
Hozzászokott a szervezet, és igényli.
Le kell szoktatni róla, mert káros.
Nem a rákról beszélek, hisz az akkora mumus, hogy már komolyan sem veszik az emberek.
Rákot okoz valami?
Csak legyint az átlag.
Valamiben meg kell halni, mondja aki szereti a kliséket.
Vagy aki nem látott még végső stádiumos rákost, akinek zabálja fel az egész bensőjét a rák, ordít a fájdalomtól, megváltás lenne neki a halál, és a morfin is max. elkábítja már, hogy legalább ne üvöltsön. De fáj. Borzalmasan.

A szervezetbe bevitt extrém cuccok okoznak rákot.
Ez ennyire egyszerű.
Mindegy, hogy lenyeljük, magunkra kenjük vagy belélegezzük, esetleg extrém élethelyzetekre idegesen, felfokozottan reagálva indítunk be nem barátságos folyamatokat, de mind ki vagyunk téve neki.
Extrém bevitel, nem tud vele mit kezdeni a sok felesleges gyógyszertől legyengített immunrendszer,  nincs a helyzet magaslatán, és ennyi.
Sok dolgot nem lehet kivédeni, viszont törekedni lehet rá.
Aki magára nem gondol, "nekem már mindegy" alapon, az a gyerekeivel-unokáival ne csesszen ki szándékosan.
Mert az amiről tudunk hogy rossz, de tesszük tovább, az szándékos károkozás.
Ha megvesszük, mert egyszer belefér, akkor mit is közvetítünk?
Hogy az egyébként erős szabálytól el lehet térni.
Néha belefér a kihágás.
Ne értsétek ám félre, én is követek el ilyet.
Mint mondtam, kivédeni mindent lehetetlen.
De a tapasztalat mutatja, hogy a feleslegesen bevitt cukrok felpörgetik a gyerekeket, hiperaktív viselkedést eredményezve.
És hozzáadott cukrok nagyon sok dologban vannak. Még a vegetában is.
Furcsa, de van benne.


A leves.

Sok zöldség, esetleg hús vagy húsos csont, só, szemes bors, kurkumapor, sáfrány.
Ennyi a húsleves.
Mitől szép? A sáfrány, kurkuma, egészben belefőzött vöröshagyma héja, és a többi zöldségből kifőtt szín adja a szép külsőt.
Mitől finom?
Ugyanettől.
Tényleg nem kell több.

Mi kell a pörkölthöz?
Kocka semmiképp.
Nátrium glutamátos pirosarany sem.
Hagyma, zsiradék, hús, fűszerek.
Nem előre keverve kapható glutamátos "csodák".
Csak fűszerek.
A halászlé sem a kockától lesz az ami.
És a gulyás sem a gulyáskrémtől.
Mi lehet a füstkockában?
Azt hiszem az is károsabb mint az igazi nedves akáccal füstölt hús.

A levesem lefotóztam, de talán felesleges, mert nincs benne semmi extra.

4 megjegyzés:

  1. Tökéletesen egyetértek.
    Amikor nekem ilyen gondolataim vannak, akkor a bejegyzéseimben olyasmit dödögök, hogy miféle sztárszakács az, aki a gyönyörű húslevesbe belerondít egy randa kocsonyás kemikáliát! Ahol az ilyen főz, oda be nem megyek!

    VálaszTörlés
  2. Hát még a jó kis kocsonyába a zselatin. Böööá :))

    VálaszTörlés
  3. Most találtam ide (is) :o)

    Tetszik ez a bejegyzésed. Nálunk a felsoroltakból csak vegeta van itthon, de azt meg a férjem használja, amikor főz. Fűszerkeveréket se veszünk, mert mindben van bors, és a férjem gyomra nem bírja. Szóval egész jók vagyunk. De gyerekkoromban a gulyáskrém, meg a narancssárga gulyáskrém (nem emlékszem, hogy hívták), a sós pirosarany meg a többi vacak mindenbe került. A narancssárga bigyót apám még a sajtostésztájára is rányomta, utálat volt még szagolni is.

    Egyvalamit még hozzáfűznék, ami a húsleves színét adja: a falusi tyúk. Amikor már nem praktizáló férjem ellátott mégis egy bácsit az utcából, a felesége egy tyúkkal kedveskedett nekünk (ezt se vártuk el) és annak a levese, komolyan olyan sárga volt, amilyet már régen nem láttam. :o) Csak hát nem könnyű igazi, falusi tyúkot szerezni a városban. :o)

    VálaszTörlés
  4. Pesten is lehet a piacokon áruló nénikéktől. A Bosnyákon, Lehelen biztos volt régen. Abban mondjuk nem vagyok biztos, van-e még Lehel piac :)
    Mostanság nálunk marha lesz a soron, ha jövő hónapban levágják a tehenet a tejesék. Tejelő, idősebb állat, max. levesnek lesz jó vagy pácolt pörinek.

    VálaszTörlés

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...