2011. október 10., hétfő

Kávézacc, mák, fahéj felhasználása alternatív módon, a teljesség igénye nélkül


Elkezdtem a háztartási ötletelő oldalamra összeírni, de kitesz ez egy bejegyzést is.
Ha rendszeresen kávézol, semmiképpen ne dobd ki a zaccot, ugyanis sok mindenre jó.

Konyha és hasonlók

Zsíros, olajos, rozsdás felületek tisztítására kiválóan alkalmas. Nagyon zsíros felületeket (grillsütő, tűzhely, sütő, lábosok) érdemes a száraz anyaggal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd a felületet papírtörlővel átdörzsölni.

Zsíroldó hatásán túl kiváló szagűző is. Az edényt, amely átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni.
Pár perc múlva ki lehet takarítani.


A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik, ugyanis zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót. (Vigyázat, nagy mennyiségben épp ellenkező hatást érünk el és eltömíti a lefolyót!)

A jól kiszárított zacc kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel kell porszívózni.

Testápolás

Azok a cigarettások, akiket zavar, hogy nikotinsárga és bagószagú a kezük, dörzsöljenek össze egy kis kávézaccot, és a zavaró maradványok eltűnnek.
De ha bármi mástól "illatozik" vagy foltos a kezünk, akkor is jó szolgálatot tehet, ráadásul az elhalt hámsejteket is eltávolítja.

A finomra őrölt kávézacc nemcsak a háztartásban, de a szépségápolásban is megállja a helyét, a narancsbőr átdörzsölésére, illetve bőrradírként is kiváló. Elég egy kevés olívaolajat vagy mézet adagolni hozzá, ezt követően a bőrre felhordani és bemasszírozni. Pár percig hagyjuk hatni, majd mossuk le.

A legtöbb bőrfeszesítő krém hatóanyaga is koffeinalapú, esetleg fahéj illóolajjal dúsítva.
Ami szintén hozzáférhető és nem túl drága dolog (800-1200 ft, és sokáig elég), de még olcsóbb a szimpla fahéj por.
Kávézacc+fahéj+olívaolaj= narancsbőr elleni masszírozó-feszesítő bőrápoló.
Ha ebbe még egy kis tengeri só is kerül, az külön bársonyosítja a bőrt.
Tengeri só kétféle is kapható 109,- forintos áron a Lidl-ben. Finom és durvaszemcsés.


A nem kávézók használhatják zacc nélkül, az olívaolajat egy kis fahéjjal vagy mákkal elkeverve.
Azaz a tálba rakott száraz anyagra annyi olívaolajat rakunk, hogy kenhető maradjon, olyan vizes homok jelleggel.
Egyébként ha nem használ valaki olívát, és sajnálja rá a pénzt, kisebb kiszerelésben másfajta olajok is kaphatóak pár száz forintért, például szezám, mogyoró, mandula.

Nézzük mit tesz a zacc a kertben

Ha kávézaccot teszünk a komposztra, odavonzza a gilisztákat, akik a szerves hulladékot értékes humusszá alakítják át.

A kávézaccal nagyszerűen védekezhetünk például a csigák ellen. Nem, nem üldözi el őket, sőt odacsalja a kis állatokat! Azok egyáltalán nem zavartatják magukat a kirakott kávézacc láttán, és eszük ágában sincs elmenekülni. De mi ne habozzunk, hanem csapjunk le rájuk és gyűjtsük be őket!

A kávézacc tele van értékes tápanyagokkal (nátrium, foszfor, kálium és egyéb ásványi anyagok), ezért növénytrágyaként remekül hasznosítható. Szórjunk a növények köré kávézaccot, a savkedvelő növények boldogan felszívják.

Ha néhány tojáshéjat is kirakunk, még hatásosabb lesz a kávézacc-trágyánk. Elsősorban a rózsabokrok, kaméliák, azáleák, rododendronok és örökzöldek kedvelik.

Hangyariasztó

2 megjegyzés:

  1. Nagymamám a muskátlikra tett, gyönyörűek is voltak a virágai.

    VálaszTörlés
  2. Mi a rózsákhoz szoktuk, ha el nem felejtjük :)

    VálaszTörlés

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...