2011. november 24., csütörtök

Téli induló gyógyszerkészlet

Ami mindig van itthon nálunk és gyógyszernek nevezhető az a B6 vitamin. Hányás ellen. Van még néhány kósza lázcsillapító kúp is a hűtőben. Nagyjából ennyi.
Van viszont legalább 3 féle köhögés és torokfájás elleni méz bekeverve:
- méz fokhagymával
- méz citrom illóolajjal (tiszta 100%-os olaj)
- méz ánizzsal (por és csillagánizs)

Van lándzsás utifű és kakukkfű szirup. Saját készítés, teába szoktam keverni.

Van egy kiürült (klotyóba öntött) nasivines fiolába készített sóoldat, orrdugulás ellen.
- 1 liter víz forralása, majd mikor forr, akkor 1 kávéskanál tengeri sót belerakni.
Ebből rakni a kis üvegbe mikor kihűl, és bátran használni. Lehet turbózni kamilla főzettel is, de eddig a sima vizes is működött. (a sima vizes változat tökéletes a kontaktlencse tárolására, de ha ebben nem bízik valaki, vegyen a patikában szimpla sóoldatot)

Van még eukaliptusz illóolaj, amit köhögés esetén cseppentek a köhögő közelébe.

Vagy a vöröshagyma, amit masszív köhögés esetén rakok felszeletelve a szobába. Ez az euka olajjal együtt verhetetlen hatású. Reggel pedig ki lehet szellőztetni.

Szoktam adni a gyerekeknek fokhagymát is, csak úgy magában, enni. Van amelyik meg is eszi, de ha kiköpi az sem baj, mert kicsit azért megrágja előtte :)

Van sokféle gyógyteám. Ha valamelyik kezd panaszkodni, akkor összekeverek mindenféle köhögésre, torok problémákra valóból kicsit, mézzel és citrommal ihatja a főzetet akár az egész családnak. (példa: kamilla, citromfű, útifű, kakukkfű, hársfa, vöröshagymahéj, fodormenta)

Láz esetén? Nem szokott olyan láz lenni, ami miatt aggódni kéne. De az izzasztás inkább, mint a feleslegesen adott gyógyszer. Majd az immunrendszer legyőzi. Nekem a nagyon forró fürdő jön be, de azért a gyereket nem ültetném abba a vízbe, ami izzasztó hőfokú.
Gyuri bácsinál (Bükki füvesember) láttam a kakukkfüves fürdőt:
Rakj a fürdővízbe kakukkfüvet vászonba kötve, majd ha eleget ült benne, akkor csavard törölközőbe, hagyd megszáradni, beivódni a hatóanyagot a bőrbe.

Szóval hallhatjuk innen-onnan hogy a méz kisbabáknak allergizáló lehet, az illóolajok allergizálhatnak, de szerintem a gyógyszerek, pláne feleslegesen és kikerülhetően beadva nagyobb kárt okoznak. Én is kihasználnám az antibiotikum adta lehetőségeket, ha szükséges lenne. Kira állandó mandulagyulladására mikor ovis volt, sosem lazáskodtam el.

Az allergiákról meg annyit, hogy a legyengült immunrendszer ellensége a sok allergén anyag. Ha viszont egy normál, átlag immunrendszerrel született emberkéről van szó, azaz alapból rendben van a lurkó, akkor ne rontsunk rajta. Sem gyógyszerfélékkel, sem a saját félelmeinkkel.

Mert valóban nem egy kész védelemmel ellátott szervezet születik, hanem egy olyan, akinek meg kell tanulni védekezni a külvilág hatásai ellen. Ha ezt a védelmet nem hagyjuk kialakulni, azaz tömjük bele a láz és köhögéscsillapító gyógyszereket, azzal ezt a természetes folyamatot nem segítjük. Ezzel csak a későbbi problémákat teremtjük meg

Oltás utáni kúp, láz, dagadás? Sosem volt. Talán egyszer kellett valami hideg vizes rongy az egyik gyerek combjára, de az sem ma volt, és kúpot nem kapott egyik sem. Viszont nem beszéltem be, hogy lázasok lesznek, meg semmi mást sem. Nem vagyok hajlandó a "Mi van ha..." lehetőségekkel foglalkozni.

Ha folyton az esetleg elénk gördülő sziklák miatt aggódnánk, azt hiszem folyamatosan ugrálhatnánk a sima úton is :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...