2012. február 26., vasárnap

Buktafánk és pogácsafánk

Ami szinte már nem is fánk. De a tészta az, és ha bő zsiradékban sütném, akkor kétség sem férne hozzá.
Viszont így tespisen rájöttem pár dologra.
Egyrészt a tegnapi muszáj-formázást, a nyújtva tepsire pakolt és hosszúkás dolgot ma szándékosan csináltam.
Szóval a kilyukasztott nagy karikákat oválisra formázva tettem tepsire.
Olyan szép bukták lettek!
Gyönyörű habos, pillekönnyű tészta. A fotó pedig a szokásos :(

A receptje, mert Anikó kérte:

700ml tej langyosan
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor (persze tehetsz többet is, mást is, ez opcionális)
4 tojássárgája
2 egész tojás
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 citrom facsart leve
1 kanál fahéj
1 kg liszt

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. Én itt még nem teszek hozzá cukrot, csak egy csipet lisztet, mert felfut anélkül is. Ez akkor lényeges, ha kihagyod a cukrot az étkezésből, és helyettesíted valamivel.
Mikor felfutott az élesztő, belemegy a cukor, a tojások, a citromhéj, a citrom a só és a fahéj.
Ezt összekeverem, majd mikor egyenletes, akkor adagolom bele a lisztet. Ha kell még, akkor kis tejjel higítom, vagy liszttel sűrítem. Lényeg, hogy nem tapadós, nyújtható állagú legyen a tészta, de persze nem kell keményre gyúrni.

Tudom, hogy a bukta tészta nem ilyen, abban van zsiradék is, de ez is tökéletes lenne hozzá.
Csak a formázás más, és persze lekvárt raknék bele, vagy étcsoki darabokat. Azt hiszem, marad ez a recept, és töltve is kipróbálom. Sőt, ha kedvem lesz, akkor bele lehet dolgozni 10-20 deka vajat is, és már zsírosabb a tészta.

A cukorról, mint mumusról: nem édes a tészta. Persze az, de nem az a magában is túlédesített torokkaparó valami. Megfigyelésem szerint, elfogy így is, nem visszük túlzásba, felesleges lenne.
A hozzá használt lekvár gyakorlatilag egy szimpla turmixolt gyümölcs, felforralva, vákuumozva, üvegezve.
Mert sem cukrot, sem szalicilt nem használtam hozzá, de erről a blogcím alatti "Legfontosabb receptjeim" közt  találja a leírást az, akit érdekel :)

És még egy formabontás: a tészta állaga annyira jó így tepsisen sütve, hogy azt mondom, amennyiben nem cukor, hanem só és sajt kerül bele, akkor tökéletes pogácsa. Bár tudom, az is zsíros tészta, de ebből látszik, hogy kihagyható a zsiradék ebből is, mert teljesen jó, omlós pogi lenne belőle. Persze nem én lennék, ha nem próbálnám ki annak is, akár túrót is lehet bele dolgozni. Persze citromot és fahéjat sem tennék a pogácsába...

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm Heni! Megvan holnap mi lesz a leves mellé.:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jo ötlet!
    A probahoz volna kérdésem! Milyen vastagra nyujtod a tésztat és milyen homérsékleten sütöd?

    Elnézést az ékezetmentességért, a gépemen nincs rajta mind...

    Köszi: Mariann

    VálaszTörlés
  3. Szia. Fànkhoz bõ ujjnyira, a bukta 2 tèglalapbòl àll ami közt lekvàr van, azt kicsit vèkonyabbra. Melegitett sütõben 200 fokon 20-25 perc.

    VálaszTörlés

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...