2012. március 14., szerda

Mosógél fejlesztések, próbálkozások


A továbbfejlesztés 1.

A mosógél hígító vizében (amit a lúgos-szappan elegyre öntök), feloldok bóraxot. Egy adag mosógélhez 250 grammot szoktam adni. Ez némileg fokozza a tisztító hatást, folttisztító is, és ebben a koncentrációban nem fakít. Mint ahogy ez a mosógél is bátran használható színes és fehér ruhákhoz egyaránt.

A továbbfejlesztés 2.

Eddig sima forrázott hamulúgot használtam hozzá, leírás a "Legfontosabb receptjeim" oldalelemben linkelve (fent).
Majd belefogtam a hamu főzésébe. Azaz addig főzni, amíg el nem marja a madártollat. Ezzel elvileg lehetne szappant is főzni, de azért nem olyan egyszerű. Viszont alaposan átfőzve a hamut, a lúg sokkal erősebb lesz.
Ha nincs madártoll, akkor a 3-4-5 órás lassú főzés elég lesz. Láthatóan csökken a vízszint, sötétedik a lé. Viszont szigorúan figyelni rá, kevergetni, szellőző helyiségben készíteni, és nem hozzáérni, mert maró anyag!!

Ezzel már biztos nem mosogatnék úgy, mint ahogy a forrázottal (3-4 dl-t rakni a mosogatóvízbe, és simán mosogatni úgy mint addig), mert extra módon száríthat és marhatja a kezet. Viszont ha ebben olvasztom a mosógélhez a szappant, akkor sokkal erősebb mosóhatású mosógélt fogok kapni.
Ezt lehet bóraxszal erősíteni, de talán már nem annyira szükséges.

Nátrium perkarbonátot (folttisztító só) pedig egyáltalán ne keverjünk hozzá, mert oxigén fejlődik általa. Egy részébe ugyanis kevertem próbaképp, de gázos elegy lett, szépen púposodott a tárolóflakon.

Ezeket az extra tisztító szereket külön, a mosógépbe adagoljuk, szükség szerint. A nátrium perkarbonát (fehérítő-folttisztító só) 60 fokon aktív, vagy egy kiskanál ecettel aktivizálható.

Mostanság úgy mosok, hogy az extra-koszos cuccokat és esetleg foltosokat beáztatom kis kádban. Simán a mosógéllel, és egy kis folttisztító sóval. Forró vízben ázik, míg kézmelegre nem hűl. Akkor átnyomkodom, és a mosógépbe pakolom. A foltos elemeket mosószappannal átdolgozom, és az is mehet. Külön mosószert már nem is mindig rakok bele, esetleg negyed adag gélt.
Több éves foltoktól szabadultam meg, és időben így egy mosás (áztatás-foltsúrolással) csak 15 perccel vesz el többet.

A mosógél hiába hamulúgos erős tisztítószer, nem fakít. Egyben áztattam színtartó színeseket-világosakat, semmi fakulás nem volt, és a fehér is úgy maradt, fehéren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...