2012. április 1., vasárnap

Alternatív mosogatás

Sok kérdés érkezett erről, így összefoglalom, hogy meglegyen.

Tehát a méregmentes háztartás eléréséhez többek közt kiiktatjuk a foszfátos mosószereket, öblítőket és a mosogatószert is. De akkor mivel mosogassunk?
Ha szétnézünk a mosogatószer piacon, azt láthatjuk, szinte mindennek az összetevői közt ott virít a sodium laureth sulfat, natrium laureth sulfat, amik a habosságért felelősek, és amik a májban lerakódó mérgek. A tartósítószerek, amiket most nem akarok itt leírni, mert mindnél más. Mindenki vizsgálja meg a saját habzós-extra zsíroldó mosogatószerét, és ha kíváncsi akkor itt ebben a hatóanyag keresőben kikeresgélheti mi micsoda.

Ennyi volt az a rész, hogy miért is nem akarok ilyeneket használni. Hogy miért vállalom inkább azt, hogy a műanyag edények bizony néha zsíros tapintásúak, mert vannak erős zsíros szennyeződések, amiket nagyon nehéz letakarítani. Tudom, a műanyag tányérokat és tálakat kéne lecserélni, de ez nem egy gyorsan járható út.
Inkább törékeny tányért adok a kicsiknek is, mert mondjuk a pörköltszaft elég ragaszkodó tudna lenni, ha műanyag tányérból ennénk. De mondjuk a munkahelyre csomagolva, a meleg ételnek ez a legjobb. Mert az üveg törik, más pedig nincs.

Az alternatív szerek

Mosószóda

A meleg vízben jól oldódik, hideg vízben összeáll, kemény és használhatatlan lesz. De még ekkor is fel lehet oldani, meleg vízbe téve.

Állóvízben mosogatok. Így rászórom az előzőleg nagyjából leöblített edényekre a por alakú szódát, és felengedem a meleg vízzel. Az öblítővízbe pedig fél deci ecetet öntök, ami semlegesíti a mosószódát. Ha extra zsíros érzetű edénnyel kerülünk szembe, akkor a meleg vízbe mártott mosogatószivacsot még a mosószóda porban is megmártjuk, azzal sikálva a zsíros részeket. Ezt esetenként többször ismételve. Mikor a nedves kezünkkel érintkezik a mosószóda, melegséget tapasztalhatunk, mivel ez egy exotherm anyag, egy gyenge lúg. Vízzel, nedvességgel érintkezve melegszik. Semmi problémát nem okoz, az enyhén kellemetlen érzeten kívül, amit kb. a tizedik eset után már megszoktál.
A bőröm a vegyszeres mosogatás után mindig kiszáradt, a mosószódától nem annyira.

Mosószappan

Nem igazán jó állóvízben mosogatni. Még reszelve és feloldva sem az igazi. Az edényeket tisztára mossa, le is lehet öblíteni, de mikor kezd a víz hűlni, akkor már zsíros érzete lesz mindennek. Folyóvízben nem próbáltam, ott működhet, mivel nincs állóvíz ami kihűl, viszont a habzás nem lesz akkora, mint a vegyszeres mosogatókkal.

Mosózselé

Mint a mosószappannál.
Csak ezzel nem tudom hogy is mosogatna az ember folyóvízben. Ahhoz nagyon fel kéne higítani, de végül is higítva, adagolós flakonba téve és a szivacsra adagolva használható lehet.

Hamulúg

A forrázott, azaz gyengébb hamulúggal ugyanúgy lehet szuper jól mosogatni, mint a mosószódával. A mosogató edényembe rakok 3 dl-t, és ugyanúgy mosogatok, mint a mosószódával. Azaz a víz alatt mosom a szivaccsal, majd öblítem. Ha extra szennyeződés van, akkor mosószódába mártom a szivacsot, és azzal súrolok. Lehetne ehelyett a forrázott hamu szárazanyagát is használni, de azt csak a tűzhelyen használtam ezidáig.

Öblítés

Az öblítős víz mindig legyen savas. Az ecet minden háztartásban megtalálható, almaecet is jó. Ha nem szereti valaki a szagát, akkor két evőkanál citromsavat oldjon fel az öblítővízben. Ez akármelyik élelmiszerboltban is kapható, de háztartási üzletben vagy patikában nagyobb kiszerelésben olcsóbb.

És feloldva vízben, a ruhaöblítő helyére is lehet önteni, a ruha nem lesz még véletlen sem ecetszagú. Egy literes flakonba teszek egy evőkanál citromsavat, langyos vizet, és 10 csepp jó minőségű illóolajat. Ezzel lesz némi illata is a ruhának.

Ha pedig a kezed félted az alternatív szerektől esetleg a savas öblítőktől, akkor gondolj arra, hogy a vegyszerektől még sokkal rosszabb volt. Csak nem is gondoltál rá, hogy mondjuk a szemölcs vagy ekcéma ezekre egy válasz a testedtől. Ez persze nem tendencia, nem károgás, csak egyszerű levezetés. Nem lesz mindenkinek ugyanaz a baja, és nem mindenkinek lesz baja. De ha bármi eltérés lép fel a test működésében, akkor érdemes elsőnek a vegyszerek hatásaitól megszabadítani a testet. Mert a gond ott fog fellépni, ami az adott embernél a leggyengébb, legsérülékenyebb. Ez már szellemi szint, avagy karma. De nevezheted öröklődésnek is :)

A vegyszereket a mosogatószerből ráadásul még meg is esszük. Bármilyen jól leöblíted, ott marad nyomokban. Valahogy én nem vágyom rá.

Bolti öko szerek

Nem szóltam a bio-testbarát-öko mosogatószerekről.
Van, amelyik extra módon szárít, pedig nincs benne mérgező vegyszer. Biztos van olyan, amelyik minden tekintetben szuper, de őszintén szólva nem bírom megfizetni. Fél liter is 800-1000 forintnál kezdődik, plusz szállítás. Mivel ezek nem minden sarki boltban kaphatóak.
Én egy 8 személyes 3 kutyás háztartást vezetek, oda kell figyelnem, mennyit költök ilyesmire. Tehát ezeket nem én fogom kipróbálás címén megvenni, most még biztos nem :)

Utószó

Fontos szólni a leégett szennyeződésekről. Ha fával tüzelsz és van tiszta fahamu, akkor az a legjobb, amit ilyenkor segítségül hívhatsz. 3-4 evőkanál hamu egy 2 literes edénybe (nagyobba pár kanállal több), felengedve háromszoros mennyiségű vízzel. Ezt felforraljuk, majd a lángot visszavéve még egy fél órát főzzük. Ablakot ki kell nyitni, mert ez egy maró anyag, a nyálkahártyának, tüdőnek kellemetlen és ártalmas lehet. Nem kell megijedni, az ablaknyitás épp elég ellene :)
Mikor kihűl kiöntjük (wc-be vagy udvarra mehet), és az edényt elmosogatjuk. Szépen feloldja a leégett szennyeződést. Durva égés esetén lehet, hogy többször meg kell ismételni, de működik, nem kell a lábast kidobni vagy vakargatni.
Ha nincs fahamu, a szódabikarbónával lehet hasonlóképp eljárni, csak az sokkal lassúbb hatású.

Az én hozzáállásomról

Amit már egyszer kiiktattam, azt nem vagyok hajlandó visszaengedni. Inkább lentebb adok az igényekből és elvárásokból. Tisztában vagyok vele, hogy amit a vegyszerektől megszoktam, az nem elvárható a környezetbarát és testbarát cuccoktól. A mosásnál egyébként nem volt visszaesés, mikor még mosószert használtam, akkor sem tűnt el minden folt. Mosószódával sem és mosógéllel sem. Az extra szennyeződéseket bizony szükséges áztatni és mosószappannal átdörgölni. Ez nekem heti kétszer fél óra többlet munka.

Mosogatógép

Ha lenne mosogatógépem, akkor is mosószódát és ecetet használnék. A mosószóda 40 C felett remekül oldódik, és vízlágyítóként is funkcionál. Esetleg hamulúggal erősítenék a hatásfokán. Ezek a szerek a mosógépben is jól működnek, a mosogatógép is hasonló felépítésű csak nem forgat és fugáz. Viszont ugyanúgy célszerű előmosogatni, azaz a darabos szennyeződésektől megszabadítani az edényeket.
Kapható mosogatógépbe való tabletta és egyéb adalék, ami öko. Megfizethető is van, és drágább is. Az összetételt mindig nézni kell, mert akad SLS-t tartalmazó is az öko-nak nevezettek közt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...