2012. április 13., péntek

Cékla variációk

Az egyik, a túrókrémbe kevert változat szinte átlagosnak mondható. Nézzük csak:

250 gr túró
375 gr tejföl
1 kiskanál só (vagy több, kóstolni kell)
1 teáskanál kömény (amilyet szeret az ember, én mindkettőből raktam bele)
3 tekerésnyi bors
1 kis fej vöröshagyma aprítva
1 kis fej cékla finomra reszelve
1 kis marék mustármag csíra

Ez utóbbi miatt lett nem átlagos. Bár a cékla sem az a hidegkonyha-zöldség, általában savanyítva ismerjük, pedig sok rejlik benne. 

A cékla

Mennyi értékes tápanyaga van, amit nyersen is kiélvezhet a szervezetünk! Én salátákba is belereszelem, a túrókrémbe régóta használom. Ez a túrókrém nálunk egyébként kőrözött néven fut, mert a fűszerezése, ízesítése ugyanaz. Kivéve, hogy vajat nem rakok bele, csak tejföl és túró keveréke. A céklát bele szoktam még reszelni a darált húsba, mikor fasírtot vagy hamburgert csinálok. A cékla kiválóan működik vérszegénység esetén, menstruációs zavaroknál, vakbél irritáció és májbetegség esetén. Színező anyaga, a betain, tumorellenes hatású. Nagy mennyiségben tartalmaz értékes ásványi sókat, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, és stronciumot. Fent említett gyógyhatásai csak nyersen érvényesülnek. Vastartalma nem nagyobb, mint más vasforrás-zöldségnek, de a céklából tud a legjobban felszívódni, hasznosulni a vas. Aminek hiánya a vérszegénység, kóros fáradtság mellett hajhullást is okozhat. Mellesleg van benne némi C-vitamin is, mely elengedhetetlen a vas felszívódásához. A cékla tehát nyersen, nélkülözhetetlen nyersanyag forrás a hajhullás és köröm problémák (töredezettség), idegrendszer számára. Azt a végén hozzáteszem, hogy a vas felszívódását a kalcium gátolja, szóval akinek vashiánya van, ne tejtermékes közegben egye.

A mustármag


Vehetünk csíra-magokat is, de ilyesmiket mint a mustármag, koriander, simán fűszerként is meg lehet venni, olcsóbb is, és kikel. Szépen elszórjuk egy cserépbe és persze virágföldbe, majd a friss hajtásokat levagdosva különböző ételekbe fel is használhatjuk. Nagyobbra növesztve, a zsenge növényt spenótféle-főzelék készítésére is használhatjuk. Ilyet még nem csináltam, de ki fogom próbálni. 
A mustármag csíráztatás közben veszedelem büdös tud lenni. Így, földbe vetve viszont semmi ilyesmi nem tapasztalható. Felhasználható szendvicseken, vajas, zsíros kenyérre szórva, tejfölbe keverve és azzal kenve a szendvicseket, salátákba aprítva, zöld turmixba, sőt párolt hús mellé kiválóan el tudom képzelni a kis tálnyi vegyes csírát, mint köretet. Vagy a fent említett cékla, mint centrifugált ivólé, megbolondítva csírákkal, amit természetesen aprítunk vagy bele turmixolunk.


Mustármagcsíra vitaminok: A, B1, B6.
Kálium, foszfor, vas, folsav.
Ezen kívül vértisztító, jót tesz a keringésnek, oldja az izomfájdalmakat, hörghurut, influenza esetén is hasznos, lázcsökkentő hatású. És mint minden csíranövény, ez is nyersen a legjobb.



Forrás:
cékla
mustármag
mustármag 2.

A másik mai cékla variációmról, a kalácsról holnap írok, mert még sül :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...