2012. május 7., hétfő

Élő ételek

Ott kezdődik a helyes táplálkozás, hogy nem halott élelmiszert eszünk. Persze nem a húst esszük élve, de a nem többszörösen feldolgozott forma ez esetben az, ami élővé és táplálóvá teszi az ételt. A húst nem szenesítjük el, azaz nem rántva hanem párolva esszük, és senkit ne tévesszen meg, ha nem ég meg a rántott husink, akkor is egyfajta szenesítést végzünk olyankor.
Sok-sok zöldség, gyümölcs nyersen, egy részük párolva.
Aki élő ételt fogyaszt, az nem egy sétáló hulla, annak a szervezete meg fogja hálálni, és úgy fog működni, ahogy optimális.

Vegyünk egy egyszerű példát, a kenyeret. Finomított lisztfélékből készített, élesztős, adalékokkal dúsított bolti kenyér. Amelyben térfogatnövelők, szárított porélesztő van, és olyan adalék, amely előemészti a kenyeret nekünk, tehát bármennyit eszünk, nem lesz érezhető.
Készíts te magad kenyeret, cseréld le az élesztő egy részét kovászra, tegyél bele magokat, csírákat, és a kenyered egy élő, tápláló étellé válik.

A kovász a világ legegyszerűbb élesztőféléje. Liszttel és vízzel nokedli sűrűségű anyagot keversz, majd vászonnal lefedve hagyod érni. Minden nap keversz hozzá pár kanál lisztet és ugyanennyi vizet, a sűrűséget megőrizve. Pár nap után elkezd bugyogni, légbuborékok jelennek meg rajta, ecetes lesz az illata és felfut. Innen kezdve használható, 1 kg liszthez 30 deka aktív kovász kell.

Továbbra is etetjük a kovászunk, mindennap kap pár kanál lisztet és vizet. De ha tudjuk, hogy nem kell egy darabig, akkor a hűtőbe betéve pihentethetjük. Majd újra elővéve ismét aktívvá válik. Bármilyen lisztből elkészíthető, teljes kiőrlésűből is. Sőt, ha a víz egy részét komlóteával helyettesítjük, akkor komlós kovászunk lesz. Ettől lehet egy kis keserű utóíze a kenyérnek, de szinte észrevehetetlen. És ne feledjük, a keserű dolgok a májunkat támogatják.
Mindenféle ízre szüksége van a testünknek, keserű, savanyú, sós, édes, erős.
Egy étkezésen belül, ha az édesen kívül mindegyik képviselve van, az teljes étkezésnek nevezhető.
A kovászos, komlós kenyerünk máris hármat képviselt:
sós, savanyú, keserű

A kovász persze bármilyen élesztős recepthez felhasználható, pizza, pogácsa, kalács, bármi hasonló. Kísérletezni kell, a bátorság a konyhában is elengedhetetlen. Ne feledjük, mikor felrója nekünk valaki, hogy miért is nem tudunk hagyományosan főzni: ha mindig mindenki betartotta volna a hagyományokat, sosem találnak fel semmit :)
Jó világ lenne?
Talán.
Talán nem.
Én mindenesetre szeretem az élő kenyerem, szeretem, hogy pár nap elteltével még mindig változik, érik az íze, és a bolti egyenkenyér a közelében sincs.

Azt nagyon fontos elmondani, hogy csak kovásszal sütött kenyeret candida kúra idején is lehet enni. De a csak kovászos kenyérnek 18-24 órás kelesztés, többszöri átdolgozás kell.

Szólnék még az almaecetemről.
Egyre profibb eceteket készítek. Minden beképzeltség nélkül mondhatom, egyre jobbak. Remek találmány az ecet, és nem bonyolult.
Vegyünk egy 5 literes befőttes üveget.
Tegyük félig vízzel, daraboljunk bele 1 kiló almát, és szórjunk bele 250 gramm cukrot. Az alma szépen megerjed, a cukor alkohollá bomlik. Bor lesz belőle, majd mivel levegőt kap, ecetté válik. Tulajdonképp almaborecet. Ne feledjük: vászonnal le kell kötni, ne bogarasodjon.
Közben lehet bele dobálni az almacsutkákat, meg nem evett maradványokat, leszedett héjakat. Bármi, ami nem penészes, mehet bele. A rohadt is. Úgyis megrohad, ha szépet teszünk bele, az is.

Mikor eltelik pár nap, egy hét, láthatóan forrni kezd az üvegünk tartalma. Közben megkóstolom, mennyire erős. Az alkoholfoktól fog függni az ecetünk erőssége. Így ha gyenge, akkor még egy kis cukrot teszek bele. Mennyire kell erősnek lennie? Mint a bornak. Nem túl nehéz megállapítani :)
Ha elérte a bor állapotot, akkor nem rakok bele több almát, hagyom állni. Két hét múlva kiszedegetem belőle az almadarabokat, én kézzel szoktam. Megint állni hagyom, míg a tetején egy nyúlós,opálos réteg nem lesz, ez az ecetágy.
Az ecetágyat óvatosan átrakom egy új üvegbe, rakok bele a kész ecetemből egy decit (amit ezután leszűrve, üvegekbe töltve tárolok), és elölről kezdem a folyamatot.

Alternatív ecet készítéséhez tegyünk az elején az üvegbe egy darabka kovászos kenyér héjat. Egészen más ízű ecetet kapunk, erősebb lesz az íze.

Tehetünk bele fűszernövényeket is, babért, lestyánt, tárkonyt, rozmaringot, megpucolt citromkarikát, amit csak kitalálsz, tedd bele nyugodtan.

Ezek az ecetek épp úgy használhatóak, mint a zöldüveges bolti csoda.
Lehet felmosásra, ruhaöblítésre, tűzhelytisztításra is használni, illetve saláta savanyítására, vízzel higítva meginni-fogyókúra, zsírégetés részeként, fürdővízbe tenni, kiválóan oldja a fogkövet, lepedéket, a fogkefét belemártva bátran sikáljunk vele fogat is.
Az ecet gombaölő, fertőtlenítő, sűrűn izzadós lábnak is készíthetsz almaecetes áztatóvizet.
Hajmosás után higított formában a hajra öntjük, ezzel fényessé, selymessé, fésülhetővé téve a hajat, de nem utolsósorban a zsíros, korpás hajnak is nagy segítség lesz. Üssétek be a google-ba, és meg fogtok lepődni, mennyi felhasználása lehet az almaecetnek!

Nyár van, lassan lesz más gyümölcs is, nem csak alma. Én alig várom hogy vegyes eceteket, körte, barack, dinnye, stb. ecetet készíthessek! Nagyon szeretem a konyhapultom élő-sarkát, ahol a három-négy féle kovászom bugyog, combucha gomba érik, és két nagy üveg almaecet, különböző fázisokban. De akad még csíráztató tálka is, hogy teljes legyen a kép.

3 megjegyzés:

  1. Szia,
    Készítettél már csak kovászos kenyeret? Lányom csen ehet élesztőset intolerancia miatt, így megpróbáltam..no, szuper panírmorzsa lett belőle..:( A kenyér viszont kőkemény lett..Pedig egyszerűbb lenne itthon sütni, mert búzát sem ehet, és élesztőmentes tönkölykenyeret csak 2 helyen lehet a városban kapni, jó messze tőlünk..

    VálaszTörlés
  2. http://ordogkonyha.blogspot.hu/2012/04/tonkolykovasz.html
    itt még fotó is van, és leírás a tönkölykovászról.
    Készítettem, csak régen. De most újra csinálok azt hiszem :)
    Olvastam nálad erről, mindent jól csináltál a kovásszal? Azaz napokig érett, a kenyér sokáig kelt, többször átdolgoztad, stb?
    Amúgy időben úgy a legjobb, ha délután begyúrod, este még átdolgozod, éjjel letakarva kel a konyha asztalon. Majd reggel átdolgozás, formázás és újrakelés után sütés. Neked as lakótelep távfűtött lakásában megfázni sem tud :)

    VálaszTörlés

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...