2012. augusztus 13., hétfő

Körteecet és kombucha dolgok

Nálunk nagy körteérés kezdődik a következő napokban. Van egy nagyon finom körtét adó fánk az előkertben, és két késői fajta, kompótnak való a hátsó kertben.
Az elsőn most érnek apránként a körték. De mivel a viharos, szeles idők sokat levernek féléretten (itt kevés az ilyen vihar, de szél akad), azzal is kell kezdeni valamit. Egy része megy a szomszédba pálinkának, a néni érleli még a napon, majd intézi ahogy kell.
Lebeszéltük, a körtéért majd kapunk némi kész anyagot.
Mondjuk én amennyi pálinkát megiszom, az a nullával egyenlő. Maximum tinktúrákat szeretnék készíteni belőle, de az pedig a férjemnek nem fog tetszeni :)
Szóval ha valakinek ízlett az almaecet, az csinálja meg csak körtéből, körtehéjból! Az a fantasztikus körtearoma megéri.

Ennyit akartam szólni az ecetről, illegve ha valaki bort készít majd a nagy szüretek idején, ne feledje: ami a présben marad héj és mag, mehet az ecetbe. Vagy ha van türelmünk kiválogatni és megtisztítani a magot, megszárítva és finomra leőrölve megkapjuk a szőlőmag őrleményt. Ami nagyon jelentős felfedezés a rákgyógyításban, különböző problémák alternatív kezelésében (magas vérnyomás, migrén, allergia enyhítés, immunerősítés, stb.)
A héjból mindenképp jó kis borecetek fognak születni!

A kombucháról annyit akartam írni, hogy kezdőknek furcsa látvány lehet, a fehér gomba megbarnulása, illetve a barna, habos érett kombucha tetején lévő szürkés új húsok, amik penésznek látszanak.
A kombucha nem penészedik.
A penész egy másik gomba, és nem barátok.
Ennek ellenére, szélsőséges körülmények közt megjelenhet némi penész is, de nem igazán jellemző. Pl. erősen penészes helyiségben, melynek a levegője át van itatva penészgombákkal, amik bejutnak a kombuchánk védővásznán az éppen érő lébe.
Vagy nem megfelelő tisztaságú üveg.
Rosszul tárolt teafű, melyben penészspórák vannak.
Erről találtam egy linket, ahol minden le van írva a penésszel kapcsolatban.
A kombucha barnulása a teától van, elég erős a csersav ahhoz, hogy színezzen, illetve a szürkésfehér részek a barnult gombán az újonnan fejlődött gombarészek.
Ennyi amit erről most írni akartam.
Egyébként lassan nem férnek a három nagy üvegnyi érlelt kombucha levembe az új gombatelepek. Ez alatt a 4 hónap alatt sok-sok új telepet érleltem a tavasszal kapott kis tenyérnyi darabbal.

Nemrég vendégségben voltunk, és volt nálam maradék kombucha, amit az úton nem ittam meg. A vendéglátónk mondta, szeretne kombuchát, mert régen volt neki, és jó volt.
Félretettük a deci maradékom egy üvegbe, és az azóta növesztett új gombatelepekkel máris tudott magának teát készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...