2013. január 13., vasárnap

Mosogatószer hamulúgból, szappanból

 Mosogatószer

Már egy ideje agyalok azon, hogy talán időszerű lenne elmerülni a folyékony szappan gyártás rejtelmeiben, ami magával hozza a sampon és mosogatószer készítést is.
Ehhez a nátronlúg mellé kálilúgra is szükség van. De nekem az nincs, így más eszközhöz folyamodtam. A hamulúg is egyfajta kálilúg, azaz önmagában nem alkalmas kemény szappan készítésére.
mosogatószer
Elővettem egy szépséghibás levendula-sheavajas szappant, mert ehhez mindenképp jobban habzó szappanban gondolkodtam. A mosó pedig csak nagyon enyhén habzik.
Tehát fogtam a 100 gramm szappant, és lereszeltem. Volt még egy kb. 2 dekás maradék hajmosószappan, azt is belereszeltem.


Ráöntöttem a gyengébbik (világosabb színű) hamulúgból 4 decit, és odatettem melegedni. Mikor a lúg már langyosabb volt, akkor botmixerrel elkevertem, kicsit még melegítettem, majd flakonba tettem.Öntöttem hozzá annyi vizet, hogy teli legyen a 2 literes flakon, és hagytam kihűlni.
Remekül besűrűsödött, pont mint a mosógél. Ezen felül habzik, lehozta a koszt a kezemről, de kicsit szárított, ezért az állóvizes mosogatásnál használtam fel, hisz ott még hígul.

Teljesen jól vette az akadályokat, hab is volt, zsírt is oldott, a kezemen pedig normális maradt a bőr. Mi egyébként mosószódát használunk, ami eléggé szárít. Emiatt volt ez sürgősebb

Fogok még készíteni egy adag szappant kemény zsírokból, de mindenképp fele pálma vagy kókuszolajjal, a habzás miatt, és abból fogok hasonlóképp mosogatószert készíteni.
A hamulúggal készült folyékony szappant azért hajmosásra, samponként nem használnám, inkább a hajmosó szappant olvasztanám fel vízzel, semmiképp nem hamulúggal.

Lényeg, hogy ez a szappan hamulúg elegy mosogatáshoz ideális, környezetbarát, már csak egy pumpás flakont kell beszerezni a mosogatószer adagolásához.

Mivel ide már a több napos receptek kerülnek, egyben olvashatjátok a szappanos blogon több részletben megjelent írásokat.

Mosogatószer variálva

Alapvetően a kávézacc sok mindenre jó. Nem csak a bőrünket simítja és radírozza le, nem csak a narancsbőrön segít, de a sikálásra is lehet használni. Mikor kávézaccos-sós szappant készítek, az elég hamar köt, szárad. Az edény aljából általában nem tudom időben kiszedni, ott marad morzsalékosan.
Ebből a morzsából szoktam a mosogatóvízhez tenni pár evőkanállal, a jobb zsíroldás végett. Emiatt kevesebb kell a mosószódából.

Most, hogy lett mosogatószerem, a mosószóda már nem vesz részt ebben a játszmában.
A kávézaccos szappanmaradékot viszont még mindig el lehet használni mosogatáshoz, akár úgy, hogy magába az olvasztott szappanba keverem bele, és így készítek mosogatószert.
Ennek az elegynek bizonyára le fog ülni az aljára a kávézacc, de fel lehet rázni, és úgy tenni a mosogatóvízhez.

Azt azért hozzá tenném a  tegnapi bejegyzésemhez, hogy a mosogatószer szépen besűrűsödött, lehet még hígítani rajta.

Tehát mostanra így néz ki a recept:

100 gr szappan (szappanmaradékok, szappanszélek, csúnya szappanok)
4 dl hamulúg
3-4 liter víz

Szappanonként változó a habzás, a sűrűsödés függ még a lúg töménységétől is, szóval ezek hozzávetőleges mennyiségek, és az adagolást is mindenkinek magának kell kitapasztalni. De szerintem úgy célszerű használni, mint a mosogatószereket általában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...