2013. január 2., szerda

Mosószergyártás hamuból, egyszerűen

Aki fával fűt, annak némileg könnyebb ez az út. Egyébként ismerőstől kell beszerezni, de általában ez is járható. Lényeg, hogy a hamu sok mindenre használható, nem szemét-kategória. Teljesen lebomló, környezetbarát alternatíva pl. a havas, jeges út csúszásmentessé tételére. Igaz, mocskosabb mint a sózott hó, de a járdát és a kutya lábát sem rongálja.

Kertes ház udvarán, ahová a kutya piszkol, oda is érdemes szórni néha egy adagot, fertőtlenítő hatású. Emiatt is szórják többek közt a tyúkólba is az öregek.
Ezek azok a felhasználási módok, amit minden vidéken illetve kertes házban élő, fával fűtő ember ismer.
Ha ezekre a dolgokra tartunk elkülönítve hamut, akkor is sok marad meg, amiből olcsón állíthatunk elő jó mosószert.
Kell hozzá mosószappan, és a hamuból főzött (forrázott) hamulúg.

kész mosógél
A hamunk adott, nem kerül semmibe.
Vizet kell hozzá forralni, de ha olyan jellegű kályhánk van, akkor felforr rajta pár lábos víz a tél folyamán.
Ha van esővíz illetve hólé gyűjtő hordónk, akkor a tiszta, természet által desztillált víz is adott. Nekem nincs, de mikor jól esik az eső, akkor kiteszek lábosokat, vödröket vizet gyűjteni. Külön flakonokban tárolva használom fel alkalomadtán.

Kimérés.
Tegyük fel: nincs mérleg. Nem mindenhol akad. Ha van, és méregetni akarsz, akkor 1 kg szitált tiszta fahamut mérj ki. Tiszta, azaz nem égettünk műanyagot, használt pelenkát, stb.
Ha nem méregetünk, akkor saccolunk. Egy normál felmosóvödör méret, félig hamuval töltve. Ezt általában fedezi bármelyik normál kályha hamus edénye megtelve. Ehhez 4,5 liter felforralt víz (a legnagyobb, levesfőző edényben), majd ráöntjük.
A forrázást ajánlom az udvaron végezni, azaz kikészítve a hamus vödröt, a forró vizes edényt kivinni és ott ráönteni. Egyrészt mikor a forró gőz az arcunkba csap, azt nem szeretjük. De a hamus gőz még kellemetlenebb. Az udvaron ez a gőz elszáll, és a forrázott hamunk hűlhet bátran egész éjjel, ha megfagy akkor majd behozzuk és felenged, de amint kihűl le is lehet szűrni.


Erre én a pároló lábost használom, mert az pont jól illeszkedik a vödör szájára. Kibélelem erre a célra tartott ronggyal, és beleöntöm a leülepedett anyag tetejéről a lúgot. Fog menni bele hamusár is, azt egyrészt felfogja a sűrű vászonruha, másrészt majd leülepszik ami belekerül. Hagyom a kádban lecsepegni, majd flakonokba töltöm és ott vár a sorára a fürdőszoba felső polcán.
Lehordhatnám a pincébe is, és bármilyen fagymentes helyen tartható.
Visszatérve: ha nincs ilyen lyukacsos aljú nagyobb méretű edény, akkor a felmosó vödör csavaró kosarát lehet kibélelve vászondarabbal lehet átszűrni.
Jön a mosószergyártás.

300 gr mosószappan reszelék (kb. 12 evőkanálnyi)
legjobb a tiszta, zsírból főzött mosószappan, én elkerülném a bolti, kőolajos változatot
4 liter hamulúg (ennyi jön ki tisztán a 4,5 literes forrázatból)
10 liter víz (csapvíz, esővíz, deszt. víz)

A reszelt szappant felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lassú lángon felolvasztjuk.
reszelt mosószappan (gesztenyés változat)

Célszerű botmixerrel alaposan elkeverni, és apránként felönteni a hideg hamulúggal. Láthatóan hamar be fog gélesedni az anyagunk.

olvadt reszelék

mixerezett reszelék


Én ebben az állapotban ketté mérve beöntöm két vödörbe, és 5-5 liter hideg vízzel felengedem. Néha kicsit becsomósodik, ekkor ismét jól jön a botmixer. Majd mikor szép egyenletes a gél, akkor átöntöm a nagyméretű kannákba, még mosószeres időkből maradt folyékony mosószeres flakonba, régi öblítős flakonba, üdítős, ásványvizes üvegekbe. Bevallom, nem mindig rendelkezem ezekkel, így ismerősöktől gyűjtöm be.
fél adag a 10 literes kannában

Egy mosáshoz 150 ml-t használunk. Ha fehéret mosunk célszerű kiegészíteni pár kanál szódabikarbónával, vagy 60C mosásnál Nátrium perkarbonáttal, azaz fehérítő-folttisztító sóval.

Az öblítést végezhetjük a normál esetben használt öblítőnkkel, vagy továbbhaladva a természetes és környezetbarát lépcsőkön, hígított ecettel, almaecettel is.
Nekem 4 literes flakonban van bekeverve. Ebbe öntök 300ml 20% ecetet, vagy fél liter házi almaecetet, és felengedem vízzel. Mehet bele pár csepp illóolaj, de ha nem, akkor sem lesz ecetszagú a ruha. Viszont minden mosószermaradvány kijön belőle, a mosógépet is vízkőmentessé teszi, és nem utolsósorban bőrbarát. Ami a vegyszerekkel teli világunkban nem utolsó szempont. Akinek van ekcémás, pikkelysömörös vagy szeborreás ismerőse, családtagja, az érti ennek a jelentőségét.

A lényeg, hogy a mosószernél gyakorlatilag csak a mosószappanra költöttünk (30 dkg nálam 600 ft), és van 14 liter mosószerünk, ami 90 mosásra (napi egy mosás esetén ez 3 hónap) lenne elegendő.

Lenne, ha nem használhatnánk ezt a gélt takarításra is.
De remek a felmosóvízbe, akár állatok helyének a takarítására, lemosásra, pl. tűzhely, szekrények, szőnyegsikálás, ajtók, ablakkeretek, wc, fürdőkád, stb. Eme műveletekhez hígítsuk, 1 liter vízhez 2 dl mosógélt adagolva. Vízköves, büdös helyeken (kád, wc, mosdó) tegyünk bele 2-3 kanál szódabikarbónát vagy mosószódát. Szagűző, vízkőoldó hatásúak.
A gélünkbe is tehetünk illóolajakat, egy kis üvegcse Medinatural illó 5-600 ft, ez bőven elég a 14 literbe. De lehet élni a mosószer illatosítása nélkül is.

Tartósítani nem kell, a hamulúg önmagában tartósítja. Tiszta illatú és tiszta ruháink lesznek.

A szűrés után megmaradt hamusár:

A nagyját persze kidobjuk, nálunk megy az erdőbe, fák tövébe. Tele van ásványi anyagokkal, trágya helyett is megteszi. A fák, bokrok nem fognak panaszkodni.

De egy-egy befőttes üveggel érdemes elrakni takarításhoz, mert igazán problémás helyekre jó szolgálatot tehet. Pl. nyers fa felületeket szépen zsírtalanít, felújít, mintha megcsiszoltuk volna. Átsikáljuk, hagyjuk állni, majd tiszta vízzel lemossuk. Vagy az odaégett szennyeződések a tűzhelyen, kályhaajtó, sparhelt főzőlap tisztán tartása, stb. Vagy kályhacsövek lemosása, wc sikálás. De használtuk már fehér műanyag felületen is, mikor a bébi alkoholos filccel kidekorálta, és semmi nem hozta le.

Ez az írás az Ördögszappan blogban jelent meg.

4 megjegyzés:

 1. Hű, de jó! Holnap rádumálom az asszonyt, és nekiállok gyártani! Sok-sok finom fahamunk van!

  VálaszTörlés
 2. Már itt a következő felhasználási mód is :)

  VálaszTörlés
 3. Kedves Heni!
  Kimertem 1 kg hamut, felontottem a 4 lityo forro vizzel, de nekem alig volt a tetejen lug. 12 literes vodorben csinaltam, es alig tudtam rola leonteni. Szerinted ez miert van? Probaljam tobb vizzel? De megis menyivel? Ugy van ertelme, vagy gyenge lugot fogok kapni? Milyen szinu a jo hamulug?
  Bocsi, hogy ennyi kerdessel bombaztalak, de nagyon szeretnem megcsinalni es ha mar kuzdok vele akkor ertelme is legyen! Udv. melinda

  VálaszTörlés
 4. Kedves Melinda!
  Megcsináltam, kimértem én is a cuccokat, mert egy ideje már szemre készítem, de ez ilyen. A folyadéknak több mint a felét kiteszi a forró víz. Ezt rongyon át szoktam szűrni, mikor leülepedett és lehűlt, majd kinyomkodni.

  Biztos nem jön ki belőle 4 liter, de minél tovább hagyod kicsöpögni, annál több jön vissza. Szerintem tisztán olyan 2 litert szoktam nyerni egy forrázásból.

  A színe fánként változó. Pl. a gesztenyéé kimondottan világos, már-már víz színű, de a tölgy vagy cser hamuja sötétebb. A fenyő a gyantássága miatt illatos lehet, az gyengébb.

  Mindből jó a mosószer, de a fenyő csak alacsony arányban legyen benne. Mondjuk azzal nem is igazán jó fűteni, mert gyenge a fűtőértéke és kormol marhára.

  Egyébként szerintem a hamu súlya is változó fafajtánként. Mármint kiterjedés:súly aránya. Szóval jegyezd meg szerintem milyen fából van most a hamud, és ahhoz mennyi víz ideális. Ez mindenképp egy általános arány, de elmondom, mi akác/cserrel fűtöttünk télen, abból van a hamu. Mindenképp lesz belőle mosószer, kicsit erősíthetsz a lúgon ha gyengének gondolod, forralással. A kész leszűrt lúgot 20-40 percig forrald, ettől némi víz elpárolog, a lúg jelentősen erősebb lesz.

  Szép napot!

  Heni

  VálaszTörlés

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...