2013. augusztus 31., szombat

Cukor és tartóstó mentes gyümölcs elrakás

Tudom, nagyon rég írtam ide, szánom-bánom.
Keveset fotózok, és ihlet sem jött, nem alkottam újdonságokat.
Na ez már ciki, de ilyen időszak is akad.

Ami miatt elővettem a konyha blogot, a tavalyi minden mentesen elrakott gyümölcsök.
Mikor jött a mostani lekvárszezon eleje, akkor rendezkedtünk a pincében, és előkerültek ezek az elfeledett üvegek.
Ahogy ezt elrakjuk, az halálosan egyszerű, mert csurig teszünk befőttes üvegeket megpucolt, magozott gyümölcsökkel.
Egy üvegbe egyfélét tettem, de persze lehet vegyíteni is, fahéjrúddal turbózni, mentalevelekkel, akár citromfűvel, szóval a fantáziátokra van bízva.
Amennyire a gyümölcs engedi le is szoktam nyomkodni bepakolás közben, annyira hogy azért egyben maradjanak a darabok, végül is ez nem lekvár!
De kábé az üveg feléig-két harmadáig össze fog esni, így a nagyon precízeket zavarhatja majd a sok kihasználatlan hely.

Lényegre visszatérve: a gyümölcsök az üvegben vannak, rászorítjuk a tetőt, és egy magasabb falú tepsiben vagy fémfüles lábosban elhelyezzük őket. Az üvegek feléig vizet teszünk és az egész pakkot a sütőbe tesszük. A lábosban lévő víz felforrta után még 20-30 percet hagyjuk, majd a sütőt elzárjuk. Látható a gyümölcsök összezuhanása, de ez még hűlés közben is fokozódik.
Levet ereszt, ebben fognak úszkálni télen, illetve fogyasztásig.
Mivel semmi tartósítószer nincs benne, bármikor el lehet kezdeni enni, de érdemes kis üvegekbe tenni, amennyit meg is tudunk enni 1-2 nap alatt.
Bár a tapasztalat azt mutatja, hogy annyira nem okoz a fogyasztása gondot.

Ami levet ereszt az is finom, én a gyerekeknek kicsit felhígítom, és ihatják.

Ha türelmes az ember, és tényleg precíz. akkor helykihasználás végett meg lehet tenni, hogy a kész, kihűlt üvegek tartalmát összeöntögetjük. De akkor még egyszer végig kell vinni őket a vákuumosítási, vízben forralási meneten, mert a vákuum tartósítja ezt a fajta befőttet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...