2014. február 11., kedd

Az Ördögkonyha kedvencei: Göngyölt hús másképp

Vannak ételek, amik nagyon ízletesek, hálásak, mert aránylag sokat készít az ember lánya belőle, és mégis hamar elfogynak.

A göngyölt hús sosem landolt még a kutyák táljában...
Az eredeti elkészítése, a nevéből adódóan felgöngyölt állapotban kerül tálalásra, de most másképp
készítettem.

1 kg karajt használtam, ezt kockáztam, és pörköltként készítettem el.
Amiben más mint a pörkölt egyébként, hogy ehhez tartozik egy üveg csemege uborka, és 25 deka füstölt sajt is.
A pörkölt levét kicsit hígabbra vizeztem, hisz a sajt úgyis sűríti majd. Ez felkockázva, a készítés felénél kerül bele, hogy az ízét a hús átvegye, és olvadni is legyen ideje.
Mivel ilyenkor már fokozottabban kell figyelni, ne kapjon le, ezért javaslom a felénél való belerakást, ne kelljen azt  a majdnem egy órát mellette tölteni.
Hisz úgy szeretünk főzni, ha mellette van idő másra is.
De ha ez ügyben nem értünk egyet, akkor közben elkészíthető a krumplipüré vagy más, ízlés szerinti köret.

Ezzel annyit akarok mondani, hogy a sajt akár az elejétől benne lehet, ha ott tudsz lenni az étel mellett, és kavargatod mondjuk 5-10 percenként. De ha rám hallgattok, akkor felesleges.

Lényeges az ételben az uborka is.
Felkockázom a normál üveg csemege uborkát, és a felét az elején, a másik felét a sajttal együtt, 30 perc főzés után teszem a pörköltbe. Ne pépesedjen az egész. Mert az ubiból a végére a zöld héjdarabkák felismerhetőek, más nem. No meg az íze :)
Ami az uborkától kicsit savanykás, a sajttól füstös, sűrű és krémes szósszal körbeölelt husi.

Az étel igazából ennyi.
Mellé ízlés szerinti köret készíthető.
Ettem már rizzsel, tésztával, lehet enni kölessel, quinoával, árpagyönggyel, vegyes körettel, akár sült krumplival is, de itt favorit hozzá a vajas krumplipüré.

Ha van kedvetek szöszölni a göngyöléssel, akkor vékonyra klopfolt vagy szeletelt hússzeletekre tegyetek egy darabka füstölt sajtot, amit ilyenkor 1x3 centis csíkokra szoktam vágni, és ugyanilyen módon vágott csemege uborkát. Majd a húst szorosan feltekerjük, és hústűvel rögzítjük a szélét. Amennyiben nincs hústű otthon, megteszi a fogpiszkáló, vagy a fehér cérnával való körbetekerés is.
Ez esetben a sajtnak és az ubinak nagyjából a harmadát rakjuk a hústekercsekbe, a többi az előzőekben leírt módon a szaftban végzi.
Anno cérnával tanultam, így készítettem évekig, de enni meglehetősen furcsa élmény. Kicsit szöszölős, mint a szálka a halban.

Megunva a szálakat az ételben, a nehezen leszedhető, hús által körbefőtt cérnát szedegetni, jött a hústű, majd most legutóbb a pörkölt ily módon való elkészítése, ami kisgyerekekkel egyszerűbb, mint a hústűs-fogpiszkálós módszer.

Karaj helyett lehet a disznó bármely szimpatikus része, ami pörköltnek alkalmas, de jó a csirkemell, a pulykamell is, ezekből jól kivitelezhető a göngyölés is (ami azért egy szép sertéscombból vágott szeletekből is összejön).

Még egy tanács: a sajt miatt a sóval óvatosan kell bánni a pörköltben, inkább kóstolgatni, mint elsózni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...