Háztartási ötletelő, ahogy jön


Ha mindig kiválik a házi majonézed, egy apró trükk óriási segítség lehet:
- ne egy, hanem 2-3 tojássárgájával kezdd, akkor nem kell csepegtetni az olajat az elején sem
- a tojássárgájához már az elején keverj egy kanál mustárt

)))))))))))))))))))))))))))))))))

Kutyák szőre tisztítható reszelt és feloldott mosószappannal (házi, parabénmentes), mosódió főzetével, netán mosódió főzetében oldott szappannal.

***********************

A fasírtnak szebb színe lesz, és a hagyma sem lesz benne kemény kocka, ha ezeket pörköltalapnak elkészíted, netán készen összeturmixolod. A pirospaprika zsíros közegben engedi ki a színét leginkább.

////////////////////////////////////////////

1 teáskanál bóraxot felforralunk 2dl vízben. Ebbe teszünk - mikor kihűlt -  2dl 10%-os ecetet, és pár csepp illóolajat. Wc, kád takarítására ideális fertőtlenítő, vízkőoldó.

×××××××××××××××××××××××××

A medvehagyma szára sem szemét. Nagyon apróra vágva fagyasztandó, majd levesbe szórva, grízgaluskába, pogácsába, stb. fel lehet használni.

##########################

Pogácsák, sütifélék (pl. piték), vajas tésztafélék (pl. croissant), rétesek, bejglik, nyersen, sütés előtti állapotban fagyaszthatóak. Érdemes egy-egy kisebb adagot mindig lefagyasztani, váratlan vendég megkínálására, hó végi nasinak ideális, változatos. Tálcán, kartonlapon fagyasszuk, majd fagyás után célszerű átszedni dobozba, zacskóba.

Ha sokat sütöttünk, készen is be lehet pakolni a fagyasztóba,  sütőben olvasztható, jobb lesz mintha ránk száradna.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Minden fagyasztható ételből érdemes egy-egy tállal eltenni a fagyasztóba, ha hó végén üresebb az éléskamra, jó kis változatosságot ad.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%

A húsleveseket célszerű bővebb lével odatenni, mint amennyi a zöldségmennyiség miatt elegendő lenne. A felesleget le lehet fagyasztani, leves alapnak jó lesz.

//////////////////////////////////////////////////////////

Krumpli vagy tésztafőző víz, szinte bűn kiönteni. Régen, a nagy szegénységek idején ebből főzték a rántott levest, krumpli levest. Én kenyérhez használom, ha épp nem kell kutyakaját főzni.
Egyszerűen ebben futtatom fel az élesztőt, csak a sózásnál vigyázok, mert a főzőlében is van só.

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

A petrezselyem vagy zellerzöld szára, nagyon apróra vágva a leveléhez hasonlóan felhasználható, akár fasírtba, levesbe szórva, vagy grízgaluskába.

///////////////////////////////////////////

A szimpla kávézaccos dörzsölés:
- színes zöldségek által kezünkön maradt nyomokat,
- bőrbe ivódott kellemetlen illatokat
-  zsíros edények
- tűzhely szennyeződései
- edényekbe ivódott szagok
ellen jó.
Ha olívaolajjal kevered, esetleg kis mézet vagy tengeri sót is raksz bele:
- bőrradír
- narancsbőr elleni ápolószer
Erre a célra a fahéjjal vagy mákkal kevert olívaolaj is nagyon jó.

///////////////////////////////////

Az egyszerű citromsav vízben feloldva, vagy meleg vízbe mártott szivacsra szórva szépen letakarítja:
- a tűzhelyen gyökeret vert mocskot
- a wc és egyéb alkalmatosságok vízköveit
- a lábosokba/ra égett/ragadt kajamaradványokat
és még fertőtlenít is, tehát a wc kefe időnkénti áztatására is jó.
Bár a mai 100-200 ft-os wc kefe árak mellett a csere higiénikusabb, az otthon szempontjából.
A szemét-termeléséből nem az.

//////////////////////////////

Volt a keresési kulcsszavaknál egy olyan, hogy "lekvár beleégett a lábasba, mit tegyek".
Háziasszonyok rémálmai ezek a dolgok
.
Az égetett cukros lábos, bár ettől egyszerű megszabadulni, hiszen nem égett le, csak beleszilárdult.
Forró vizes áztatás, cserélt vízzel,  meghozza az eredményt. A víztől újra folyékony lesz, és ki lehet önteni.

A lekvár odaégetés kicsit macerásabb, és van, hogy csak az idő oldja meg.
Alap az áztatás a forró, szódabikarbónás vízzel.
Az óvatos kapirgálás fémsúroló, tompa kés, lapos vékony fakanál használatával
Víz forralása fél óráig az égett lábosban szódabikarbónával, de mondom, van, mikor nem sikerül olyan egyszerűen.

Citromsavas-forróvizes áztatás is segíthet.

Ha pedig fával tüzelsz, és van hamud, tegyél bele 5 evőkanállal, háromszor annyi vizet mint ami ellepi, és forrald fel, majd ha felforrt főzd még 20 percig. Célszerű közben szellőztetni, és vigyázni, mert könnyen kifut nagy lángon. Mikor kihűlt öntsd ki (ez egy erős zsíroldó anyag, óvatosan vele), és szépen szedd fel az égett részt. Erősen égettnél kétszer vagy háromszor is meg kell ismételni, de sikeres lesz.

////////////////////////////////

Csinálhatsz saját, egészséges ételízesítő keveréket.
Az apróra reszelt vagy késes robottal aprított zöldségeket keverd össze, fagyaszd le, és még fagyosan is belemorzsolható a kajába.
Előny: nem kell rossz hírű adalékokkal telített ízesítőt a kajába tenni.
Persze elkészíthető többféle verzióban is. Lényeg, hogy jól fel legyen aprítva.

/////////////////////////////////

Pogácsából is mindig több készül, mint a kapacitásunk. Hogy ne száradjon ki, még sütés előtt a fagyasztóba teszem, milyen jól jön reggeli friss poginak.
Ha megsült már, és úgy nem akar fogyni, akkor másnaposan rakom a fagyasztóba, sütőben olvasztom, és mintha friss lenne.

/////////////////////////////////

Az állott kenyeret szeletelve a fagyóba teszem, későbbi bundás kenyérhez, pirítóshoz vagy bármibe áztatni jó lesz. Nem hangyásodik, nem penészedik.
Lehet külön kockásított adagot is fagyasztani, levesbetétnek. Csak bedobod a sütőbe, pillanatok alatt megsül.

/////////////////////////////////

Szintén a fagyasztóba mennek a szép újhagymaszárak aprítva. Sok mindenhez jó.

//////////////////////////////

A fel nem használt, szép gombaszárak is fagyasztandók, felkarikázva. Rántani nem jó, de krémlevesben, gombaszószban, pizzán pont elfér.


////////////////////////////////////



Fával fűtőknek:
Nyáron is gyűjtsd külön a papírt.
Én nagy kukás zsákban gyűjtöm, majd mikor megtelik akkor feldobjuk a padlásra. Ami nyáron összejön, több mint a fele fűtési szezonra elég begyújtó anyag.
A mosdóban külön zsák van, mi sokan vagyunk, napi egy tekercs wc papír elfogy, Kéthetente teli lesz egy kis szemetes zsák a gurigákkal.

///////////////////////////////////////////


Hogy mindig legyen elég, szép jégkocka zacsi nélkül is:
A desszertes doboz-belsőkből kiszedem a jégkockát, és zacskóban gyűjtöm a fagyasztóban. Ha beférne egy tál, abban tenném, de a zacskó jobban elhelyezhető, és lassan az is megtelik. A kockakészítők pedig újra és újra felhasználhatók, mázsányi jég legyártásához :)

/////////////////////////////////////


Jégkása:
Limonádét egy tálban a fagyasztóba tettem, majd fél óránként ránéztem. Mikor elkezd fagyni, azaz még puhább de már fagyott, akkor botmixerrel átkeverem. Fél óra múlva megint, majd a kívánt állagnál abba lehet hagyni, lehet fogyasztani.

 /////////////////////////////////////////

Ha a fejes salátát megmosva konyharuhába csavarod, hogy ne lógjon ki sehol, minimum két hétig eláll, nem kezd rohadni, fonnyadni. Zöld turmixhoz való levelek (retek, karalábé, stb.) is tarthatóak így.

/////////////////////////////////////////

Hüvelyesek, kemény, öreg husik főzővizébe egy csipet szódabikarbóna csodát tesz. Én a köles vizébe is teszek, úgy biztos nem marad itt-ott kemény.

//////////////////////////////////////////////////////////

Szép formájú desszertek belső, műanyag része formázott jégkockák készítésére alkalmas. Pl. Milka szívdesszert. Tudom, műanyag, de a zacsi miből van? A fém meg alumínium...

2 megjegyzés:

Érdekel a véleményed, ha van hozzá név is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...